La façana de l'Ajuntament de Calafell.

La municipalització de serveis fa créixer un 10% el pressupost de Calafell

Els comptes del 2022 seran els més alts de la història de l'Ajuntament, amb més de set milions per a inversions

Després d'un any de contenció obligat per la pandèmia, l'Ajuntament de Calafell tornarà a tenir un pressupost expansiu pel 2022. Des de l'equip de govern han presentat les principals xifres dels comptes, que passaran a aprovació al ple d'aquest dimarts 15 de març.

El pressupost previst és el més alt de la història de la corporació, arribant als 52,18 milions d'euros. Significa un increment del 10% respecte al del 2021, amb un creixement significatiu de les inversions. En aquest capítol es preveuen set milions d'euros, però la xifra pot créixer fins als deu milions amb el romanent del 2021 i algunes inversions no exhaurides.

Aquest increment dels comptes i les inversions es deu, en bona part, a la municipalització d'alguns serveis que s'ha impulsat l'últim any. En el cas de l'aigua, per exemple, la seva municipalització permet al consistori tenir de nou l'ingrés íntegre de la taxa. Això acaba suposant una capacitat inversora més gran mitjançant crèdit i sense incrementar el percentatge d'endeutament.  

Creix el capítol d'inversions

Aquest coixí permetrà impulsar dues grans obres d'urbanització a Segur Platja (9,6 milions) i al nucli de la Platja (6,4 milions). Actuacions de renovació integral de carrers que serviran per substituir la xarxa d'aigües i evitar els problemes d'inundabilitat. La renovació de carrers i voreres a Segur i a les urbanitzacions seguirà el seu curs.

Altres inversions previstes són l'impuls del projecte Vilamar Centre, per revitalitzar la zona econòmica, o l'adequació del torrent de la Casa Nova. En patrimoni històric, es preveu museïtzar el pavelló Joan Ortoll, i el Parc de la Sínia i el Mercat Vell. El primer serà per crear un museu obert de la història de l'hoquei i el patinatge, i el segon, per una escola i museu del circ.

El pressupost es podrà aprovar amb una àmplia majoria després dels acords que el PSC ha tancat amb diferents grups. Així, tant la UAM, com En Comú Podem i la regidora no adscrita Maite González donaran suport als comptes.

«L'any passat va ser un any de circumstàncies per la situació de pandèmia. Aquest 2022 hem de recuperar la normalitat i sortir enfortits de la crisi viscuda i que encara dura», ha remarcat l'alcalde, Ramon Ferré.