Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Museu del Pany i de la Clau.

El Museu del Pany i la Clau de Segur de Calafell, un espai únic amb un futur incert

El seu impulsor busca una ubicació definitiva per aquest singular museu

Jaume de Bargas, al seu Museu del Pany i de la Clau.
Jaume de Bargas, impulsor del Museu del Pany i la Clau de Segur de Calafell. | BP Diari
 

El carrer de la Ferradura número 48 de Segur de Calafell amaga un dels museus més desconeguts del Baix Penedès i de Catalunya. Es tracta del Museu del Pany i la Clau, que gestiona Jaume de Bargas. Procedent d’una família de serrallers de Barcelona que va iniciar la seva activitat el 1890, de Bargas va impulsar aquest interessant espai ja fa gairebé deu anys. Des d’aleshores, l’ha mantingut amb vida, fent visites concertades especialment els caps de setmana.

«A casa, gràcies a la feina de serrallers, sempre es guardaven coses curioses, i quan va arribar el moment de jubilar-me, només de pensar a llançar-ho tot, se’m trencava el cor», explica de Bargas a TarragonaDigital. En aquell moment, des de la Biblioteca Arús de Barcelona li van proposar fer una exposició amb tot aquell material, amb una durada prevista de tres mesos. «Els primers quinze dies va tenir tant d’èxit que em van demanar allargar-ho tres mesos més», apunta de Bargas.

A la casa d’estiueig de Segur

Un cop acabada aquella exposició, i veient la bona rebuda, el serraller va buscar un lloc on instal·lar de forma definitiva el seu particular museu, i el va acabar trobant a la casa d’estiueig que la seva família té a Segur de Calafell. «Amb la dona vam arribar a l’acord que ho posaríem a la sala de jocs, la part de terra seria pels nens i les parets, per l’avi», afegeix. Així és com va néixer el Museu del Pany i la Clau a Calafell, un espai únic a l’Estat espanyol. De Bargas explica que «en diversos països d’Europa i als Estats Units hi ha molta afició a aquest tema, però no aquí».

I què es pot trobar al museu? Doncs una original col·lecció que explica la història i l'evolució al llarg dels anys dels panys i les claus, amb diferents anècdotes i referències històriques. Les peces s’exposen de manera cronològica, començant per les claus més antigues de ferro que daten de l’època romana, i seguint pels panys de fusta provinents de llocs com el Marroc o Mali. S’hi poden trobar diferents tipus de sistemes de panys, baldes i cadenats, així com eines i estris que s’usen per fer claus (la majoria, de la seva serralleria). També té espais dedicats a les caixes de cabals, o una bona col·lecció de claus de diferent format.

El Museu del Pany i de la Clau.
Interior del Museu del Pany i de la Clau de Segur de Calafell. | BP Diari
 

Una altra zona de museu és la que està dedicada a diferents oficis, com poden ser els de clavetaire, forjador, fonedor, llauner, torner, fresador o ajustador. Ell mateix fa de guia per a tots els visitants, que poden concertar les visites a través de la seva pàgina web. L’espai també acull, de tant en tant, diferents activitats, com una jornada de poesia relacionada amb les claus i els panys que va tenir lloc l’estiu passat. De la mateixa manera, de Bargas fa exposicions ambulants en altres poblacions, com la que hi ha ara al Masnou.

El futur del Museu del Pany i la Clau

Però Jaume de Bargas ja pensa en el futur del museu quan ell no hi sigui, asseverant que es tracta d’un material que «ha de perviure, no es pot llençar tot a la brossa». Per això ha començat converses per veure on es pot ubicar aquest museu. Ha fet uns primers contactes amb el municipi de Castellví i el Vilar, perquè s’ubiqués en una església que s’està restaurant, però a ell realment li agradaria que es pogués quedar a Calafell. «Potser es podria posar en un dels nous espais del Port de Segur, segurament es podria fer rendible, amb visites d’escolars i altres col·lectius», detalla. Amb aquest objectiu espera iniciar contactes amb l’Ajuntament aquest any.