Excavacions a la Balma de la Griera de Calafell.

Els neandertals van ocupar la Balma de la Griera a Calafell durant més de 100.000 anys

És un dels descobriments de l'última campanya d'excavacions al jaciment

Els neandertals van ocupar durant més de cent mil anys el jaciment de la Balma de la Griera de Calafell. Així ho han descobert els investigadors de l'IPHES-CERCA després de l'última campanya arqueològica feta a finals d'any.

La campanya també ha servit per recuperar més de 1.500 restes d'indústria lítica i ossos d'animals consumits. Alhora, s'ha constatat l'existència de dos nous nivells arqueològics d'una antiguitat encara superior i amb presència d’eines lítiques. També, d'abundants restes de fauna i evidències d'ús intensiu del foc.

A més d'avançar en el coneixement de la seqüència d'ocupacions humanes en aquest indret, s'ha pogut documentar l'existència de població neandertal. Els investigadors creuen que van viure unes condicions climàtiques càlides interglacials molt similars a les actuals fa uns 70.000 anys. Aquestes van donar pas a l'últim cicle glacial.

La situació va provocar una reconfiguració del paisatge i va obligar els neandertals a adaptar-se davant del canvi climàtic. Amb la recerca es vol comprendre quines estratègies adaptatives va adoptar aquesta població en aquest context. La campanya s'emmarca en el projecte 'Transicions culturals durant el Plistocè i l'Holocè al litoral – prelitoral de Catalunya', de la UB.