L’associació Protección, Cooperación y Ayuda para la Depresión és una entitat recentment creada que té el seu àmbit d’actuacions al Baix Penedès i al Baix Gaià. Està impulsada per Susana Egea i Daniel Guillamón, i tenen seus al Vendrell i Creixell. Ells mateixos van patir una situació de depressió d’una persona a l’entorn familiar i, amb l’experiència que en van treure, van pensar que podien donar eines a les persones que pateixen aquesta patologia i als seus familiars més directes.
«La depressió cada cop afecta més gent de la nostra societat, i pot ser provocada per molts aspectes, des dels problemes per trobar treball fins a les relacions sentimentals», explica Susana Egea. Afegeix que en la majoria dels casos, el suport de la família i de l’entorn és bàsic «per ajudar la persona a sortir de l’espiral negatiu en què es troba».
Reintroduir la persona a la societat
Coneixedors que una de les conseqüències de la depressió és el tancament en un mateix i l’allunyament de la societat, la nova associació té com a objectiu treballar aquest aspecte, a través d’activitats grupals de socialització. «Les persones que pateixen depressió tendeixen a aïllar-se, un dels símptomes que permeten als familiars detectar-ho és si hi ha una sensació de deixadesa en la persona o desmotivació», assevera Egea.
Per això, l’associació té previst fer activitats com tallers, teràpies amb animals, bingo, piscina o fins i tot ball, per mirar que la persona «torni, a poc a poc, a la societat». Conscients que aquells que tenen depressió poden ser reticents a fer aquestes teràpies, des de l’entitat aconsellen que el primer contacte el facin els familiars, «que seran els que faran l’acompanyament de la persona».
L'acompanyament dels familiars, aspecte clau
Acompanyament és la paraula clau en aquest cas, ja que l’associació treballa essencialment aquest aspecte més social. «Anem en paral·lel al tractament mèdic, que no s’ha de deixar», puntualitza Egea. De fet, es veuen com un estadi intermedi entre el pas del metge de capçalera al psiquiatre, amb el qual aclareixen que les teràpies que proposen estan més enfocades als primers estadis de la depressió. Tot i això, no tanquen les portes a ningú.
L’associació es troba ara en la fase de donar-se a conèixer i trobar voluntaris que permetin desenvolupar les seves activitats. Ja en tenen quatre, entre els quals hi ha psiquiatres i advocats. També han començat l’activitat a les xarxes socials i el pròxim 22 de febrer tindran una parada a la plaça de Francesc Macià del Vendrell, on podran donar la informació a tot aquell que ho demani.
Al Vendrell, fan atencions a l’Hotel d’Entitats (camí Reial, 13-17) tots els dimarts de 10.00 a 12.00 hores. A Creixell hi són els dimecres de 10.00 a 12.00 hores a Can Cabaler (carrer de l’Església, 3). Se’ls pot contactar també al telèfon 646 344 752 o al mail despresionpca@gmail.com.
També et pot interessar:
Els afectats per la Síndrome d'Asperger ja poden fer teràpia al Vendrell i al Baix Penedès.