Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Infants al Centre d'Acollida Maria i Josep del Vendrell.

El nou espai de suport a infants de famílies vulnerables del Vendrell supera totes les previsions

El Centre d'Acollida Maria i Josep ha rebut una allau de peticions i té una llarga llista d'espera

Els que hagin passat per la plaça Pep Jai del Vendrell hauran constatat l'obertura d’un local que respon al nom de Centre d’Acollida Maria i Josep. Un espai en el qual, especialment les tardes entre setmana, hi ha un bullici important de nens i nenes.

Aquest local pertany a la recentment creada associació Infància Robada, entitat vinculada a les Germanes Carmelites. Els infants que acullen provenen de famílies vulnerables del municipi, als quals s’ofereix suport i eines per poder atendre les seves necessitats.

Tres de les impulsores són les germanes Olga Plano, Vima Porcaraye i Marcela Macagno, que van ser designades al Sagrat Cor del Vendrell el 2020. «Abans del Vendrell, havíem treballat en associacions de tràfic de persones en altres llocs d’Espanya. Quan vam veure la realitat social d’aquí, vam identificar els factors de risc que podien derivar en aquestes situacions», explica Macagno a TarragonaDigital.

Factors de risc com l'elevada «immigració irregular», que fa que moltes famílies «treballin en negre» i que pot conduir a molts joves a caure «a la droga o la delinqüència». Per aquest motiu van idear el projecte Infància Robada, que va ser una realitat a finals de desembre del 2020. Posteriorment van llogar el local de la plaça Pep Jai i, després d’adequar-lo, el van obrir el passat 17 de juny.

Vulnerabilitat familiar

L’objectiu d’aquest espai és acollir els infants que tenen una situació de gran vulnerabilitat familiar i que poden ser víctimes del «tràfic de persones». Quan parlen de tràfic ho fan en un sentit molt ampli, referint-se tant a les situacions d’abusos sexuals com de maltractaments. «També hi ha les víctimes de tràfic laboral, aquelles que treballen moltes hores per cobrar poc o res», explica Macagno.

L’obertura d’aquest centre d’acollida ha estat tot un èxit, fins al punt que, només amb el boca a boca, s’han vist sobrepassats. Actualment tenen 96 nens i nenes d’entre tres i quinze anys, però hi ha una llista d’espera que ja arriba als 72 infants. Tot i que la majoria són immigrants, també n’hi ha de catalans, tots de la zona més pròxima al nucli antic i la carretera de Valls.

Algunes de les impulsores de l'associació.
El projecte Infància Robada està impulsat per Germanes Carmelites i per laics. | Infància Robada

«Jo no esperava aquesta allau de persones», reconeix Olga Plano, «la dimensió és molt més gran del que pensava». Per això han hagut de prioritzar els nens amb una situació més vulnerable, aquells que tenen menys poder econòmic o que estan més exposats a situacions de violència. «Si tinguéssim deu voluntaris més, feina no els faltaria», apunta Plano.

Allunyar-se del carrer

Ara mateix compten amb disset voluntaris, als quals s’ha fet una formació específica. Remarquen que l’associació està integrada tant per germanes com per laics. De fet, el rerefons religiós de l’associació no ha suposat una barrera perquè una gran quantitat de famílies d’origen àrab els hagin fet confiança.

Els infants es divideixen en grups per fer dues hores setmanals a les tardes. Una hora es fa suport escolar i l’altra, jocs, a més d’oferir un berenar calent i tallers personalitzats. «Són nens que no poden fer extraescolars, i aquí troben activitats i una manera d’allunyar-se del carrer», expliquen.

«Els eduquem en valors i responsabilitat, amb la qual cosa no poden fer més de tres faltes no justificades pels pares», afegeixen. En cas contrari, «surten de la llista perquè entri un altre».

Treball en xarxa

En els pocs mesos que funcionen ja han pogut copsar un canvi d’actitud en molts dels petits. «Alguns han passat de no dir res i estar tristos, a abraçar-nos, riure i parlar. Un canvi que també ens han transmès els seus docents», afirma Macagno.

I és que el treball en xarxa és un altre dels pilars del projecte. L’associació es coordina amb els mestres que els nens tenen a l’escola, així com amb entitats com Càritas o la Creu Roja. També s’han incorporat a la Taula Comunitària de l’Ajuntament del Vendrell, on conflueixen les entitats que treballen per la cohesió social.

Víctimes d’abusos

L’associació Infància Robada fa una tasca de «prevenció, conscienciació i ajuda» per atendre les necessitats i els drets bàsics dels infants. Com s’apunta a la seva web, es vol «denunciar i donar resposta a la realitat emergent del tràfic de persones i addiccions, violència de gènere i infància vulnerada».

«Ens hem sorprès de la quantitat de menors que són víctimes d’abusos, molts d'ells per part de gent propera. Els acompanyem a ells i a les famílies per denunciar-ho», explica Marcela Macagno. Per això també han mantingut reunions amb els cossos policials.

Els projectes no s’acaben amb el centre d’acollida, sinó que es multipliquen en diversos fronts. Així, ofereixen cursos d’alfabetització (ja tenen 49 dones apuntades), un projecte d’acompanyament laboral o tallers de gestió de l’autoestima. El que més necessiten són voluntaris, raó per la qual fan una crida i deixen un mail de contacte, que és infanciarobada.elvendrell@gmail.com.

Una germana amb els nens que tenen al centre d'acollida.
El Centre d'Acollida treballa amb un centenar d'infants vulnnerables. | Infància Robada