La zona de les Madrigueres del Vendrell

El nou PDU permetria frenar la construcció de fins a 10.000 habitatges al Vendrell

La proposta suposa reduir unes 400 hectàrees de nova ocupació del sòl | Es desclassificarien completament sectors com els de la Creu del Vendrell, el Pinell o Masia Francàs

El Departament de Territori de la Generalitat ha aprovat inicialment el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral. Des de feia gairebé un any, s'havien suspès les llicències d'edificació en més de 230 sectors de 41 municipis entre Malgrat de Mar i Alcanar. Al Baix Penedès, un dels municipis que tenia més sectors en revisió era el Vendrell, que es regeix per un Pla General molt expansiu.

La proposta que ha fet ara el Govern suposaria frenar la construcció de gairebé 10.000 habitatges al Vendrell. És el municipi amb la quantitat més elevada d'habitatges que es desclassificarien. Serien unes 400 hectàrees que s'alliberarien i deixarien de ser urbanitzables. 

D'aquests 10.000 habitatges, 7.834 ja es desclassificarien directament, i 2.147 més quedarien pendents de diferents modificacions urbanístiques que caldria engegar. La proposta també manté el planejament en 3.174 habitatges més, que ja podran seguir el seu camí perquè se'ls aixeca la suspensió de llicències.

La Creu del Vendrell, el Pinell, Masia Francàs i el Saldonar

Entre els sectors que ja es desclassificarien directament n'hi ha quatre de força extensos i en els quals es preveia la construcció d'uns 5.000 habitatges. Són els de la Creu del Vendrell (1.769), el Pinell (1.173), Masia Francàs (1.131) i el Saldonar (1.043). També es frenaria la construcció de 400 habitatges a Masia Fons 1, 400 més a la Pallissa Cremada, 370 a Masia Blanca, o 312 a Monestir.

El sector més gran, el de les Madrigueres (1.482) és un dels que queda pendent de modificacions urbanístiques. Per això no es concreta quina podria ser la reducció. El mateix passa a Mas d'en Gual (1.133), les Clotes 3 (1.171) o Camí de Roda (841).

Entre els sectors que ja poden seguir el seu camí i no estan afectats (unes 156 hectàrees) hi ha el del Tancat del Galán (807). També els de les Deveses (792), els Còdols 1 (436) i els Bulevards (442). 

L'aprovació definitiva, a principis del 2023

Ara el Departament de Territori obrirà un període d'informació pública durant 45 dies per recollir al·legacions i sol·licitar informes als organismes afectats. Després hi haurà un mes d'audiència als ajuntaments afectats perquè puguin participar de nou en la redacció del document definitiu. Es preveu que l'aprovació definitiva tingui lloc a principis del 2023 a la Comissió de Territori de Catalunya.

La regidora d'Urbanisme del Vendrell, Núria Rovira, explica que aquells sectors que el PDU proposa desclassificar ja «queden automàticament com a terrenys no urbanitzables». Pels que estan pendents de modificacions, com les Madrigueres, caldrà fer modificacions puntuals al Pla General. «Caldrà veure quines són les propostes que ens fa la Generalitat per a fer-ho», ha afegit Rovira.