Pla dels peixos que s'han trobat morts a la desembocadura del Foix.

Detecten una nova mort massiva de peixos a la desembocadura del Foix

Els Agents Rurals han trobat cent peixos morts i una trentena de ferits

Per segona vegada en menys d'un mes, els Agents Rurals han detectat una mort massiva de peixos a la desembocadura del riu Foix, al municipi de Cubelles, a tocar de Cunit. Aquest dimecres 12 de juny, una patrulla dels agents ha trobat un centenar de peixos morts, i n'ha pogut rescatar una trentena de ferits. A mitjans del passat mes de maig ja se'n van trobar una setantena de morts al mateix lloc.

Els Agents Rurals han ampliat la investigació que van obrir el maig, si bé per ara no s'ha pogut identificar encara quina pot ser la causa dels fets. Quan es va detectar la primera mort massiva de peixos, des de l'Ajuntament de Cubelles van apuntar com a principal hipòtesi que s'hagués pogut produir un descens de la salinitat de l'aigua de mar. Això hauria provocat que aquests peixos, que eren d'espècia marina, haguessin entrat a la desembocadura i haguessin quedat atrapats en aigües dolces.

 

La saturació de l'estació de bombament

Per contra, voluntaris ecologistes ho atribueixen als vessaments fecals, derivats de la saturació de l'estació de bombament que hi ha a prop del riu. Els ecologistes recorden, en aquest sentit, que aquesta és una zona que està protegida dins la xarxa Natura 2000. De fet, fa deu anys que el consistori de Cubelles té sobre la taula un projecte per fer una nova estació de bombament, que va sortir a licitació pública el passat 31 de maig.

L'any 2009, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament van acordar ampliar el cabal d'aigua de l'estació i centralitzar els sobreeixidors a la llera del riu, tocant a la desembocadura. Aquell acord incloïa la millora de l'estació de bombament perquè pogués expulsar l'aigua fecal cap a la depuradora, però aquesta segona part del projecte segueix pendent d'executar-se.

També et pot interessar: