Dani Utge, conductor del programa 'Pampa's Rock'.

'Pampa's Rock': vint anys connectant el Vendrell i Argentina a través de les ones

El programa de música conduït per Dani Utge celebra dues dècades a la ràdio del Vendrell

Quan Dani Utge va començar el 14 de març del 2002 el programa ‘Pampa’s Rock’ a Ràdio el Vendrell poc s’imaginava que dues dècades després seguiria al peu del canó. Des d’aquell dia, els dimarts al vespre a la ràdio vendrellenca són per a la música rock dels dos costats de l’Atlàntic. Un nexe d’unió entre el Vendrell i la seva Argentina natal, a través del rock i les ones radiofòniques.

«La clau de tot això és la passió, mentre al conductor li quedi passió, hi haurà corda per estona», explica Utge a TarragonaDigital. L’entrevista té lloc l’endemà de l’emissió del programa de celebració dels vint anys, una festa modesta, però que encara pot oferir algunes sorpreses els pròxims mesos. «Tenim fins a finals d’any per a fer-ho», avisa.

De Firmat al Vendrell

Daniel Utge va arribar a Catalunya a principis del segle XX, procedent de la ciutat de Firmat, al sud de la província argentina de Santa Fe. Allà havia estudiat Comunicació Social i havia treballat a la ràdio de Rosario. Quan va arribar aquí, la seva passió pel rock’n’roll el va acompanyar en un viatge que, per ara, només ha tingut bitllet d’anada.

Quan feia dos anys que estava instal·lat al Vendrell va aparèixer l’oportunitat de fer un programa a Ràdio el Vendrell. O més ben dit, va ser ell el que la va buscar. «Jo freqüentava el bar Rhythm Bar Blues, on sempre portava la meva música, i la gent d’allà em va suggerir que proposés fer un programa», rememora.

Sense dubtar-ho, es va plantar a les instal·lacions radiofòniques de la carretera de Santa Oliva i li van donar l’oportunitat de fer un programa pilot. «Pensava que no havia anat bé, perquè durant dos mesos i mig ningú em va dir res», se sincera. Però finalment va rebre l’esperada trucada proposant-li de fer el ‘Pampa’s Rock’ els dimarts de nou a deu del vespre.

Proximitat amb els músics i els grups

Així va començar un programa que servia per presentar novetats del rock majoritàriament cantat en castellà i d’ambdós costats de l’Atlàntic. Des del primer moment, Utge va tenir clar que no havia de ser un espai només per posar música. «Havíem de tenir entrevistes, col·laboracions i contacte directe amb els grups», explica.

I això és el que sempre ha fet, portant a les ones vendrellenques artistes com Rosendo Mercado, Kutxi Romero, M-Clan o Gustavo Cerati. L’entrevista a aquest últim i la de Norberto Anibal Napolitano ‘Pappo’ són els dos màxims «èxits» que creu que ha aconseguit. En canvi, li queda l’espina de no haver pogut tenir a Joaquín Sabina i a Fito, i no serà perquè no ho hagi intentat vegades.

Concerts d'aniversari

Dues dècades de bona música tant a la ràdio, com fora d’ella. A partir del 2003 es va animar a organitzar un concert anual d’aniversari del programa. La Vargas Blues Band, Burning, Amparanoia o Reincidentes van ser alguns dels convidats de renom.

El 2017 també va fer un concert pels quinze anys amb els argentins Chevy Rockets, els barcelonins Canal 69 i els vendrellencs Guardafuegos. Qui sap si per aquests vint anys encara es podrà fer alguna mena de celebració similar.

Tot i el parèntesi d’un any que va suposar la irrupció del coronavirus, el ‘Pampa’s Rock’ segueix ben viu a la graella radiofònica del Vendrell. Un programa que tampoc s’explicaria sense la tasca incansable de Joan Márquez al control tècnic. Al clàssic dels dimarts li queda, doncs, molta corda, sempre a ritme de rock.