Vots a l'urna.

El panorama electoral al Vendrell a quatre mesos de les municipals

Prop d'una desena de llistes han anunciat que es presentaran a la capital del Baix Penedès

Queden poc més de quatre mesos per a les eleccions municipals del 28 de maig de 2023. Un mandat estrany i que, amb els efectes d’una pandèmia pel mig, ha semblat més curt del normal. Els diferents partits ja es troben en plena cursa electoral i als municipis ja es coneixen moltes de les candidatures.

Obrim un repàs de com es troba la situació als diferents municipis del Baix Penedès a principis d’aquest any 2023. Comencem per la capital de la comarca, el Vendrell, on ja es coneixen els candidats d'un bon grapat de llistes. Tot indica que el nombre final s’aproximarà a les tretze candidatures que es van presentar el 2019.

PSC: Kenneth Martínez vol revalidar la victòria

Si no hi ha cap sorpresa d’última hora, Kenneth Martínez serà proclamat candidat oficial del PSC del Vendrell el 19 de gener. L’alcalde vendrellenc va presentar candidatura el desembre al procés intern per escollir candidat a la ciutat. L’objectiu que té és revalidar la victòria de fa quatre anys, en què va aconseguir fins a vuit regidors i 4.000 vots.

Els socialistes esperen tenir la força suficient per comandar el pròxim executiu, tot i que molt probablement hauran de buscar pactes. Aquest mandat han governat gràcies a un acord amb Ciutadans i l’AVP, en un pacte que s’ha mantingut estable.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.
Kenneth Martínez serà proclamat candidat del PSC el 19 de gener. | ACN / Gemma Sánchez

Som Poble-ERC: Disputar la victòria al PSC, objectiu d’Alfons González

Alfons González ‘Sito’ serà el cap de llista de la coalició que conformen Som Poble (on hi ha la CUP) i ERC. Doctor en Dret per la URV, serà el primer cop que González encapçala una llista. El procés ha estat turbulent, amb l’afer Eva Mata encara ressonant a dins dels republicans.

La coalició aspira a millorar els resultats del 2019, quan van ser la segona força més votada, amb sis regidors i 3.200 vots. Per disputar la victòria al PSC necessiten atraure el vot útil de la gent que vol un govern alternatiu a l’actual.

Alfons González 'Sito', de Som Poble-ERC.
Som Poble-ERC confia en Alfons González com a candidat. | BP Diari

Ciutadans: Una de les poques incògnites al Vendrell

El partit que va quedar tercer el 2019 (1.400 vots i dos regidors) segueix sense moure fitxa. És l’única de les formacions amb representació al consistori que encara no ha anunciat la candidatura. En les dues anteriors ocasions que s’han presentat al Vendrell ho han fet amb Mari Luz Ramírez al capdavant.

La delicada situació del partit a l'àmbit nacional genera molts dubtes sobre la manera com es poden presentar a la ciutat. Fonts del partit expliquen que fins que no se celebri el congrés de refundació no es mourà fitxa a l’àmbit local. Un congrés que està previst per aquest mateix cap de setmana.

Junts pel Vendrell: nou intent de Josep Maria Llasat

Josep Maria Llasat serà el candidat de la coalició que conformen Junts i Primàries. El 2019, Llasat ja va ser alcaldable de Pel Vendrell Primàries, obtenint un regidor i 1.000 vots. Van estar molt a prop, de fet, d’aconseguir un segon representant.

La gran esperança de la formació és que acabi absorbint el vot de bona part de l’espai postconvergent, així com d’alguns votants d’ERC desencantats. Llasat ha estat un dels regidors de l’oposició més incisius, fet que intentarà rendibilitzar als comicis.

Josep Maria Llasat, de Pel Vendrell Primàries.
Llasat encapçala la candidatura de Junts i Primàries. | BP Diari

Podem: Yolanda López, una diputada a les municipals

Diputada al Parlament entre el 2017 i el 2021, Yolanda López serà candidata per primer cop a les municipals per Podem. El partit no es troba en el seu millor moment a nivell nacional, raó per la qual els resultats són incerts. Actualment tenen una regidora (917 vots) al consistori, Verónica Moreno, que va substituir Òscar Blasco.

L'objectiu de Podem és consolidar la seva presència a l'Ajunament, després de dos mandats consecutius amb representació.

Yolanda López en un miting al Vendrell l'any 2017
Yolanda López s'estrena com a candidata en una municipals. | Tarragonadigital

AVP-FIC: Bàrbara Peris s’estrena com a cap de llista

L’AVP-FIC va ser una de les sorpreses del 2019. El partit centrat a les platges i urbanitzacions va aconseguir gairebé 900 vots i un regidor. Bàrbara Peris, que anava de número dos, va substituir a Seve Galván com a regidora quan ja s’havia signat el pacte de govern.

El mandat ha estat molt convuls a la formació, amb una escissió que va formar una nova plataforma, el MVP. Amb tot Peris ha mantingut una intensa activitat com a regidora de Platges i mirarà de treure’n partit als comicis. Serà el primer cop que es presenta com a alcaldable.

Bàrbara Peris.
L'AVP tindrà a Bàrbara Peris com a cap de llista. | BP Diari

PP: Buscant superar els quatre anys de penitència

Una de les grans sorpreses del 2019 va ser la forta patacada del PP a tot el país, que al Vendrell va suposar la pèrdua de la seva representació. El partit ja fa temps que es prepara per poder tornar a l’Ajuntament i fa unes setmanes van confirmar que presentarien llista.

Tot i que encara no hi ha cap candidat que s’hagi anunciat oficialment, tot apunta que aquest podria ser Àlex Barrera. A finals de novembre va enviar aquesta carta a TarragonaDigital dirigint-se als veïns del Vendrell. Jero Merino podria ser el número dos de la llista.

Ara Pacte Local: Lídia Rodríguez per segon cop

Lídia Rodríguez farà el segon intent d’entrar al consistori vendrellenc amb el partit Ara. Aquest cop s’ha impulsat la plataforma Ara Pacte Local, després d’un acord amb el PDeCAT a l’àmbit nacional. A més, al Vendrell també han fet un pacte amb Convergents, per la qual cosa Joan Maria Diu serà el segon de la llista.

Tot això dona esperances a la candidatura de poder entrar, ara sí, a l’Ajuntament del Vendrell. Una cosa que encara no està clara, però, és si acabaran tenint els drets electorals del PDeCAT.

Acord entre Ara i Convergents al Vendrell.
Ara i Convergents aniran plegats a les eleccions del Vendrell. | BP Diari

Fem Vendrell: Mar Vázquez es presenta com a hereva del PDeCAT

I és que Mar Vázquez, al capdavant de Fem Vendrell, es presenta com l’hereva del PDeCAT i de Centrats. Vázquez no ha arribat a cap entesa amb Ara, raó per la qual té la intenció de presentar-se amb la seva llista. De totes maneres, encara queda molt de temps i totes les opcions estan obertes.

Mar Vázquez, cap de llista de Fem Vendrell.
Mar Vázquez encapçalarà la llista de Fem Vendrell. | Fem Vendrell

Som Identitaris: Segon intent al Vendrell

La candidatura que va sorgir de la dissolució de Plataforma per Catalunya (PxC) va obtenir uns resultats molt minsos el 2019. Aquest any ho tornarà a intentar, ara amb Israel Carrión com a alcaldable. Si finalment es presenta Vox, hauran de competir per un mateix electorat.