Diferents partits del Vendrell exigeixen «la immediata posada en llibertat dels presos polítics»

També mostren el suport a «l'exercici del dret a l’autodeterminació»

Les formacions ERC-Som Poble, Junts pel Vendrell, Podem el Vendrell i Pel Vendrell Primàries han emès un comunicat conjunt amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya en el qual exigeixen «la immediata posada en llibertat dels exiliats i presos polítics de l'Estat espanyol» i mostren el seu suport a «l'exercici del dret de l'autodeterminació» de Catalunya. Els partits recorden que l'11 de setembre ha estat «històricament una jornada caracteritzada per la reivindicació i la defensa dels drets individuals i col·lectius».

En el comunicat, les quatre formacions destaquen que enguany la celebració arriba poques setmanes abans que es faci pública la sentència sobre els polítics catalans empresonats, alguns dels quals fa dos anys que es troben en una presó preventiva que consideren «injustificable». En aquest sentit, recorden que el grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides s'ha pronunciat recentment sobre aquest assumpte, demanant «l'immediat alliberament dels presos i preses».

«Un intent de refermar el règim del 78»

Al comunicat, els partits expressen que el missatge que continua arribant des de l'Estat espanyol és «que la unitat d’Espanya està per sobre de la democràcia», posant com a exemple d'això «les vergonyoses i brutals càrregues policials durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017» o «la persecució i denúncia de centenars de participants en diverses mobilitzacions independentistes o a favor del dret a l’autodeterminació».

Una línia d'actuació que emmarquen en un «intent de consolidar i refermar el règim sorgit de la constitució del 78», i que comporta la censura de «músics, usuaris de xarxes socials, fotògrafs o artistes plàstics», així com el processament de persones «pel simple fet d’expressar les seves idees, en la majoria de casos contràries a la monarquia, a l'Estat espanyol o al capitalisme». Al Vendrell, els actes de la Diada Nacional de Catalunya es faran el dia 11 a les 10.30 hores al cementiri, amb una ofrena floral a la tomba de Pau Casals. Es poden consultar els diferents actes al Camp de Tarragona en aquest enllaç.