L'entrada a la plaça del Tívoli del Vendrell.

«El passatge del Tívoli»: demanen reivindicar el llegat d'un dels cinemes clàssics del Vendrell

Els Amics del Patrimoni aposten per donar rellevància a l'entrada i recuperar les antigues lletres, les cartelleres i la taquilla

Va ser un dels cinemes més destacats no només del Vendrell, sinó de tota Tarragona. Una gran sala amb més de mil localitats al centre de la vila, on es projectaven les novetats més destacades. Un cinema que, durant molts anys, s’omplia a vessar i suposava la principal alternativa d’oci del Vendrell.

El Tívoli va funcionar des de principis del segle XX fins a mitjan anys noranta. Una llarga trajectòria de gairebé cent anys en la qual es van succeir diverses etapes i remodelacions. Deu anys després del seu tancament, l’Ajuntament va adquirir l’edifici per fer-hi la nova Escola Municipal de Música Pau Casals.

Reivindicar la seva història

Des d’aleshores, del cinema Tívoli només en queden algunes fotografies i els records d'aquells que van passar-hi hores i hores veient pel·lícules. Però més de 25 anys després del seu tancament, cada cop són menys els que poden recordar la seva època daurada. Per aquest motiu, des dels Amics del Patrimoni de l’IEP creuen que caldria reivindicar la seva història.

«Els cinemes de principis del segle passat es van fer amb molts elements d’art decó, i el Tívoli no n’era una excepció», explica Joan Miró. Elements com les cartelleres que exposaven els films, les taquilles o la porta tenien característiques d’aquest art decoratiu. De fet, encara les conserven actualment, per bé que passen desapercebudes en el seu abandonament.

Imatge antiga de l'entrada al cinema Tívoli del Vendrell.
El cinema Tívoli va funcionar durant gairebé cent anys al Vendrell. | Arxiu Comarcal del Baix Penedès / Col·lecció Jaume Rovira Ribas

El passatge del Tívoli

Fa uns anys, des d’aquesta entitat es va traslladar una petició a l’Ajuntament per recuperar alguns d’aquests elements. «Vam demanar que es donés rellevància a les cartelleres de l’interior del passadís i a la taquilla», explica Jaume Nin ‘Clavetaire’. «També estaria bé que en algun lloc s’expliqués la història d’aquest cinema, que molts no coneixen», afegeix.

La petició incloïa la possibilitat de posar el nom de ‘passatge del Tívoli’ a aquest passadís que mena a la plaça interior. Des dels Amics del Patrimoni remarquen que tenien el suport de la propietat, i fins i tot l’anterior regidor d’Urbanisme va esbossar un projecte. Però tot va quedar penjat amb el canvi de consistori, el 2019.

Cultura ho veu amb bons ulls

Des de la regidoria de Cultura han assegurat a TarragonaDigital que veuen amb bons ulls la proposta. Remarquen que «cal reivindicar el Tívoli i l’ús que havia tingut anteriorment com a cinema». També es mostren favorables a destacar els diferents elements d’art decó que hi ha al passadís i l’estructura.

Joan Miró pensa que també seria un bon moment per recuperar les lletres que hi havia a sobre de l’entrada. «Se’n podria fer una recreació i eliminar, de passada, la visera que hi ha, que es va fer als anys vuitanta», afegeix. Igualment creu que caldria posar un tòtem que expliqués tota aquesta part important del patrimoni cultural vendrellenc.

Les antigues cartelleres del cinema Tívoli del Vendrell.
Els Amics del Patrimoni volen recuperar les cartelleres, la taquilla i les lletres del cinema. | BP Diari