El torrent dels Aragalls, a la part baixa de Sant Salvador.

Un «passeig arbrat» per connectar el Vendrell amb el nucli marítim de Sant Salvador

L'Ajuntament presenta l'avantprojecte del torrent dels Aragalls, amb el qual es volen obrir «les portes al mar»

Un «passeig arbrat» que connectarà el Vendrell i el nucli marítim de Sant Salvador a través del torrent dels Aragalls. Així ha definit la regidora d'Urbanisme, Núria Rovira, la intervenció que es preveu fer al camí situat entre les avingudes del Parlament i la Palfuriana. Aquest dijous 27 d'octubre s'ha presentat l'avantprojecte, a partir del qual es farà ara la licitació de la redacció.

La reconversió del torrent dels Aragalls en un passeig arbrat ja va ser avançada a principis d'aquest any per Rovira. És una més de les actuacions que el consistori vol impulsar per potenciar la mobilitat sostenible i connectar els diferents nuclis. Segons Rovira, aquest projecte permetrà obrir «portes al mar» a través d'un passeig que serà la continuació de l'actual via verda.

Nova vegetació i paviment de sauló

Bernat Ardèvol, un dels redactors de l'avantprojecte, ha explicat alguns detalls de l'actuació. L'objectiu és fer un passeig per a vianants i ciclistes que tingui molts espais d'ombra, renovant la vegetació. També s'actuaran en el ferm, que serà de sauló sòlid d'uns tres metres. 

L'actuació es planteja en tres trams, el primer dels quals és el del nord, que toca a l'avinguda del Parlament. Aquest és un espai molt obert, amb la qual cosa es posarà nova vegetació i arbrat per fer més ombra. El segon tram és el del roquer intermedi, on es preveuen zones de descans i contemplació.

Finalment, la part final abans de l'avinguda de Palfuriana, que és la més estreta, es renaturalitzarà. Núria Rovira ha contextualitzat aquesta intervenció en un projecte més gran que també afectarà les dues avingudes que limiten el torrent. La intenció del govern local és que esdevinguin eixos lineals verds amb espai per als ciclistes. 

En el futur també es canviaran algunes de les actuals places dures de Sant Salvador i Coma-ruga per àrees verdes. Rovira ha citat les places del Pessebre, les Palmeres i la Mitja Lluna com a exemple. L'alcalde, Kenneth Martínez, ha afegit que aquesta actuació donarà continuïtat a la xarxa de vies ciclistes que s'està creant al municipi.  

Un cop realitzat l'avantprojecte, ara es procedirà a licitar la redacció del projecte executiu. El finançament forma part encara dels pressupostos de l'actual any 2022. Martínez calcula que els treballs podrien començar a finals del 2023.