Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Llar Santa Anna del Vendrell.

El Patronat de Santa Anna del Vendrell compleix 100 anys amb la voluntat d'incrementar la seva activitat

La fundació prepara un nou local multifuncional al carrer d'Andreu Nin

El Patronat de Santa Anna del Vendrell compleix aquest 2021 els seus cent anys d’existència. Les vicissituds de la pandèmia del coronavirus fan que aquesta efemèride no es pugui commemorar amb grans celebracions, però sí que es prepara alguna novetat per aquest any.

El patronat es va crear el 1921 com una fundació religiosa situada al darrere de l’església. Des del principi va impulsar diferents activitats adreçades a noies, moltes d’elles relacionades amb l’ensenyament. «Al llarg dels anys va ser escola, hi va haver monges i es van fer classes de costura o de lectura», explica Carme Mas, actual responsable del grup de puntaires, que encara es manté actiu.

El 1986, la Llar Santa Anna

L’any 1986, i arran d’una donació que va fer Maria Gomis, la fundació es va transformar en una llar d’avis, la Fundació Llar Santa Anna, vinculada a l’Arquebisbat de Tarragona. Miguel Àngel Menor, president de la Fundació per delegació de l’arquebisbe, explica que l’origen de la Llar Santa Anna era «oferir una alternativa amb preus raonables a la gent gran que no tenia plaça a una residència pública, ja que normalment es triga molts anys a obtenir plaça».

Aquesta és l’activitat principal que s’ha mantingut els últims 35 anys, amb prop de 30 residents que hi ha actualment. Tot i això, també s’ha mantingut l’activitat del patronat a través de les classes de puntes de coixí, que encara es fan ara. O millor dit, es feien, ja que es van haver d’aturar amb la pandèmia del coronavirus. Des d’aleshores, no s’han pogut recuperar, ja que la normativa anti-Covid impedeix que es facin altres activitats en un edifici que funciona com a llar d’avis.

Un nou espai multifuncional

Carme Mas lamenta que, tot i que des del passat estiu tenen la intenció de recuperar l’activitat del grup de puntaires (amb les restriccions lògiques d’aforament), això encara no ha estat possible. «Des de la fundació ens van dir que ens habilitarien un altre local al carrer d'Andreu Nin, però s’estan fent obres i no sabem ni quan podrem anar-hi, ni com serà aquest espai, ja que no ens han preguntat res». Mas recorda que els estatuts de la fundació especifiquen que hi ha d’haver un espai per a la seva activitat.

Des de la fundació, Miguel Àngel Menor afirma que la previsió és que es pugui inaugurar aquest nou local durant el 2021, per celebrar així el centenari del patronat. La idea que tenen, però, és que sigui «un espai multifuncional», on es mantingui l’activitat de les puntaires, però també hi hagi «contingut nou, recuperant part d’aquella tasca original del patronat relacionada amb l’ensenyament», que es podria dirigir «a gent necessitada, per exemple».

Menor afegeix que, amb les actuals restriccions, «tampoc es podria reunir molta gent» al nou local, amb el qual admet que no tenen pressa. Però sí que creu que abans d’acabar el 2021 es podria fer la inauguració del nou espai. Carme Mas, per la seva banda, demana que es tingui més en compte el grup a l’hora de donar informació sobre com avancen les obres del nou local.