Els ucraïnesos, al búnquer de les Madrigueres.

«Com perdre una segona casa»: trasllat abrupte i incert dels ucraïnesos del Vendrell

Els prop de 300 refugiats que estan en un hotel de Sant Salvador començaran a marxar dilluns

Des de finals del mes març de l'any passat, prop de 300 refugiats ucraïnesos s'allotgen en un hotel de Sant Salvador, al Vendrell. Durant aquests deu mesos han fet molts lligams amb el territori, i els menors d'edat han estat escolaritzats. Ara, tot això s'acabarà abruptament perquè se'ls ha comunicat que seran traslladats a un altre lloc.

Mariana Sorochuk, una de les ucraïneses que exerceix com a portaveu, ho ha comunicat aquest divendres als mitjans de comunicació. «Ahir mateix ens van dir des de la Creu Roja que a partir de dilluns seríem traslladats en autobusos», assegura Sorochuk. És l'única informació que han rebut, no saben el lloc on van ni si podran estar tots junts o tenir amb ells les seves mascotes, 

Només saben que el gruix dels 300 ucraïnesos hauran de marxar dilluns i que la resta —els de més edat— ho faran l'1 de febrer. L'anunci ha generat incertesa en els refugiats, que fa gairebé un any que viuen al Vendrell. La mateixa Sorochuk formava part d'un dels primers grups de turistes acollits quan va esclatar la guerra, el 24 de febrer.

«Com perdre una segona casa»

Molts mesos durant els quals han establert molts lligams i amistats al territori. Els nens i nenes s'havien anat adaptant progressivament als centres escolars, una cosa que hauran de fer de nou allà on vagin. Alguns també havien trobat feina a la zona, i ara no saben què passarà a partir de dilluns, perquè no saben si van lluny.

«Des de l'Ajuntament no ens han informat de res, ni la Creu Roja ni la Generalitat», assevera la regidora de Platges, Bàrbara Peris. Ella és la representant del consistori que ha mantingut el contacte des del primer moment amb els refugiats. Aquests van estar unes setmanes a l'Alberg de Santa Maria del Mar abans de ser traslladats a Sant Salvador.

La Generalitat era qui es feia càrrec dels costos del seu allotjament, a través d'un contracte que, segons sembla, finalitzava ara. «És com perdre una segona casa», descriu gràficament la Mariana, que ha volgut agrair l'acollida que se'ls ha dispensat des del Vendrell i la comarca. «Estem en deute amb els ciutadans del Vendrell i esperem que algun dia puguem retornar l'ajut», ha expressat.

Un agraïment que ja han retornat amb diferents treballs voluntaris que han fet a les platges, els parcs i els carrers del municipi. S'enduen amb ells el record de molts moments viscuts durant les festes al municipi, a la biblioteca de Coma-ruga o a les celebracions ortodoxes a la capella del Barri Ferroviari.