Pere Regull va ser nomenat el passat juliol delegat territorial de la Generalitat al Penedès, càrrec que des d’aleshores compagina amb el d’alcalde de Vilafranca del Penedès. El dirigent del PDeCAT ha explicat en una entrevista amb TarragonaDigital els reptes que té al davant la nova vegueria, començant pel necessari desplegament dels Serveis Territorials.
—El juliol el Govern el va nomenar delegat territorial al Penedès, però en cinc mesos no s’han desplegat els Serveis Territorials. Per què?
—No, no s’han desplegat ni es desplegaran aquest any. El motiu? Bé, suposo que això és una cosa que té la seva complexitat organitzativa i financera. La figura del delegat era important com a reconeixement a la incorporació del Penedès a la llei de vegueries, però això no ha vingut acompanyat de l’estructura administrativa. Es va tirar per la part simbòlica, però el delegat ha anat nu del tot durant aquest temps. És una cosa sobre la qual seguim treballant.
—Així s’ha pogut fer alguna cosa durant aquests cinc mesos?
—Sí, la tasca que hem estat fent, i seguim fent, és la de veure a tots els alcaldes de la vegueria, per posar-nos a la seva disposició i que ens expliquin els problemes que tenen. Això esperem tenir-ho completat el mes de gener. Aquestes visites també serveixen per explicar com veiem nosaltres la delegació. El delegat és el representant del Govern al territori, però nosaltres ens ho agafem en el doble sentit, perquè també entenem que hem de ser la veu del territori per influenciar el Govern a l’hora de prendre decisions. Això ho puc fer perquè sóc alcalde, i un alcalde ha de defensar el territori. Quan hi hagi temes polèmics, hauré de conjugar els interessos del territori amb els de la Generalitat.
El futur del Logis Penedès
—Temes polèmics com ara el del Logis al Baix Penedès...
—Exacte. El Baix Penedès té, per una banda, un problema amb l’atur, que el Logis pot ajudar a millorar. Ara bé, si això ens trinxa el territori, serà complicat conjugar les dues coses. Fa poc vaig parlar amb l’alcalde de Banyeres i em va explicar la proposta d’Idiada.
—L’opció Idiada ha estat força ben rebuda a la comarca, però la Generalitat insisteix que el Logis és bàsic com a nus de mercaderies pel Corredor del Mediterrani.
—Haurem de buscar la manera que, sent un corredor de pas, puguem seguir tenint una qualitat de vida. En un congrés que vaig assistir a Logronyo, quan vaig expressar els meus dubtes sobre aquest tema, una persona em va dir que encara seria més preocupant que per aquí no hi passés ningú. És a dir, millor ser un corredor de pas que no pas un desert, perquè llavors buscaríem la manera d’evitar que ens marxés la gent. El que sí que hem d’intentar és que això no ens vingui donat de Barcelona, que el territori sigui actiu. Sabent que serà difícil acontentar tothom, però que tampoc podem dir ‘no’ a tot.
—S’ha plantejat en cap moment algun altre emplaçament pel Logis?
—A mi no se m’ha comentat res, en tot cas.
Cocapitalitat i serveis repartits pel territori
—Una de les línies de la vegueria del Penedès que heu defensat des del principi és la cocapitalitat.
—Sí, és una cosa que ho avantposo davant de tot per salvar la vegueria. Hem de ser conscients que cadascuna de les quatre capitals —el Vendrell, Vilafranca, Igualada i Vilanova— o de les quatre comarques, a dins els llocs on estem, no hi pintem prou. A Vilafranca ens hi lliga molt poca cosa amb Barcelona, igual que el Vendrell amb Tarragona. En canvi, al Penedès, totes quatre som molt complementàries. Jo sóc partidari que el Consell de la Vegueria es faci en llocs simbòlics de cada zona, com Castellet i la Gornal o Sant Martí Sarroca.
—També aposteu perquè el repartiment dels Serveis Territorials es faci a les quatre comarques. La Generalitat accepta aquesta proposta?
—De moment ningú ens ha dit que no els agradi, però tampoc han dit que ho implementin. Els alcaldes de les quatre capitals ja tenim bastant parlat els que ens interessaria acollir. A Vilanova, amb el Port, els interessa molt tot el tema de Territori. A Vilafranca tenim interès en Agricultura i Educació. A Igualada interessa el tema Industrial i al Vendrell, amb el Pau Casals, doncs interessa tot el tema de Cultura.
—Creu que el Govern té poc interès a desenvolupar aquests Serveis Territorials del Penedès?
—Hi ha diverses complexitats ara mateix. Per una banda, el context polític actual del país fa que aquest no sigui un tema prioritari. Després hi ha la situació econòmica. No hi ha pressupostos, i això afecta el desplegament dels serveis.
—Alguns critiquen que les vegueries només suposen inflar l’administració. Què els hi diria?
—En els funcionaris no hi ha més despesa, no es crea personal nou. Es fa una promoció interna dels funcionaris i alguns, que ja existeixen, vindran a treballar cap aquí. No es pagarà més. Al gener, per exemple, tindrem un administratiu aquí. Sí que hi haurà una despesa econòmica més amb el cap territorial del servei, però també diré que l’important és donar un bon servei al ciutadà. Hem d’aconseguir que això serveixi, no pots donar els mateixos serveis que abans.
La vegueria i el futur de Catalunya
—Què pot aportar la vegueria al ciutadà?
—La diferència principal és que tindrem una descentralització que farà que el ciutadà tingui més a prop els serveis de la Generalitat, tant geogràficament com en una gestió més ràpida i eficient de les consultes, ja que no ens haurem de posar a una fila on hi ha tota la gent de Tarragona o de Barcelona. Un altre exemple: que Cunit i Cubelles vulguin compartir un nou institut, avui és molt difícil, perquè estan en dos serveis territorials diferents. Si tenim els serveis territorials aquí, el ciutadà hi podria guanyar un institut.
—La divisió territorial en vegueries només podria ser efectiva amb una hipotètica independència?
—La divisió en vegueries, que substitueixi les províncies, només arribarà si hi ha una llei orgànica a Espanya que ho permeti, o amb la independència, sí. Però la realitat que sí que tenim és l’àmbit territorial, que podem impulsar amb els serveis territorials.
—L’àmbit del Penedès ha arribat per quedar-se o està lligat als futurs canvis al Govern de la Generalitat? El PP i Cs van votar contra la vegueria...
—Si aconseguim que la vegueria sigui útil, no ho tornaran a canviar. Una cosa és el que dius quan estàs a l’oposició... però, pel que he entès quan he parlat amb els representants del PP i Cs, ells com a model no hi estan d’acord, però si hi ha vegueries, no estan en contra que hi hagi la del Penedès.
—Les tenses relacions entre el PDeCAT i ERC tenen a veure amb el fet que encara no hi hagi Serveis Territorials al Penedès?
—No sé, millor que no digui res (riu).