Ple a l'Ajuntament del Vendrell.

Picabaralla política en el ple sobre els decrets d'alcaldia del Vendrell anul·lats judicialment

El govern assegura que des del 2019 ja no s'usa aquest procediment per pagar factures, i l'oposició ho nega

El ple extraordinari celebrat aquest dimarts 12 d'abril sobre els decrets d'alcaldia anul·lats per la justícia va esdevenir una picabaralla política. La sessió, que va demanar el grup de Som Poble-ERC per esclarir les conseqüències de la sentència, va ser de tot menys aclaridora. Govern i oposició del Vendrell van mantenir en tot moment visions contraposades sobre l'afer.

El portaveu de SP-ERC, Lluís Navarrete, va relacionar aquest fet amb casos com el d'Inipro de Tarragona. El republicà va acusar el govern de manca de transparència per no haver informat de la sentència, tot i que era ferma des del setembre. També va preguntar pels decrets que s'han seguit signant i que són posteriors als que es refereix la sentència.

El principal grup de l'oposició també va posar l'accent en l'arrel del problema, l'existència de nombrosos contractes caducats o prorrogats. «El 2016 la secretària ja deia que s'havien de regularitzar, però molts segueixen igual, com el de la neteja viària», va exemplificar Navarrete. En una línia similar es van pronunciar els altres grups de l'oposició, que van lamentar que l'Ajuntament hagi de pagar 2.000 euros pels costos judicials.

Santos assegura que aquest procediment ja no es fa servir

Des del govern, el regidor d'Hisenda, Baltasar Santos, ha justificat que aquests decrets van ser el procediment que es va seguir «davant d'un buit legal». «Calia pagar els serveis que s'estaven prestant, i la manera va ser amb aquestes convalidacions», va afegir. Santos va assegurar que des del 2019 ja no es fa servir aquest procediment per fer els pagaments.

«Es fa servir una nova via, amb informes dels departaments, de la secretària i de l'interventor per justificar els pagaments». Segons Santos, aquest procediment «està alineat amb el que diu el Tribunal de Comptes». També és el que s'haurà de seguir amb els dinou decrets anul·lats per tornar-los a pagar.

Però Navarrete va negar que això fos així, i va mostrar diversos decrets d'alcaldia del 2021 per pagar contractes. Una altra qüestió que es va tractar, plantejada per Josep Mercadé, de Junts, és què s'estava fent amb els contractes caducats. Santos va explicar que s'havia «enfortit el departament de contractació amb personal tècnic», per posar al dia aquest tema.  

El regidor va afirmar que aquest any es preveuen fer «64 contractes», entre ells, el de la neteja viària, que fa sis anys que està caducat. La intensitat política va tornar a pujar al final del ple, quan va intervenir l'alcalde, Kenneth Martínez per retreure a Lluís Navarrete que hagués convocat un ple extraordinari «per fer un míting». Navarrete va respondre que aquesta intervenció no era pròpia d'un alcalde.