Jaume Carbonell, al davant dels Esports Picnic.

El Picnic en fa 60: la botiga d'esports del Vendrell que va sorgir d'una barberia

El negoci familiar dels Carbonell va començar la seva aventura el 1962 | Joan Ferret va tenir un paper clau en la seva gènesi

Parlar de moda esportiva i accessoris al Vendrell i a Catalunya significa parlar d’Esports Picnic. Poques botigues del sector tenen la longevitat d’aquest comerç vendrellenc, que enguany ha complert 60 anys. «Crec que estem entre les tres botigues d’esports més antigues de Catalunya», afirma Jaume Carbonell, el seu propietari.

La gènesi dels Esports Picnic cal buscar-la a principis dels anys seixanta. La família de Carbonell tenia una barberia al carrer dels Cafès, coneguda com a ‘Joanet barber’. El nom era el del seu besavi, Joan Carbonell, que ostentava el negoci junt amb el seu avi, que també es deia Jaume Carbonell.

A la barberia, que era molt coneguda al Vendrell, hi treballava Jordi Carbonell, el pare del Jaume. «Però a ell no li agradava la feina i quan l’avi es va morir, va decidir buscar una alternativa», explica l’actual propietari. Després de descartar una rellotgeria i una botiga d’alimentació, la idea definitiva els va arribar de la mà del seu cosí, Joan Ferret.

La visió de futur de Joan Ferret

L’impulsor de l’empresa Ferve no era només el cosí germà de Jordi Carbonell, sinó un gran amic. Havia fundat la seva empresa de producció de carregadors de bateries el 1956 i exportava a molts països. «Ell ja passava un altre llibre», descriu gràficament Carbonell, en referència a l’experiència que tenia el seu tiet.

En un sopar familiar, Ferret li va dir als pares de Jaume Carbonell que havien de posar una botiga d’esports. «Va dir que era el futur i, fins i tot, va suggerir el nom de Picnic. Els va explicar que era una paraula anglosaxona que estava molt de moda i que tindria èxit entre els turistes», recorda.

Dues fotos de diferents èpoques dels Esports Picnic.
Els Esports Picnic al carrer dels Cafès el 1962 i, al costat, l'any 2012. | Cedida

Els Carbonell li van fer cas i el 10 de juliol de 1962 obria al carrer dels Cafès la primera botiga d’esports del Vendrell i el Baix Penedès. Una anècdota que explica Jaume Carbonell reflecteix molt bé els dubtes que hi va haver al voltant del negoci els primers anys.

«Els meus pares eren molt coneguts i estimats al Vendrell perquè estaven vinculats a La Lira, al teatre i al món cultural. Els primers mesos d’obrir el Picnic, molts veïns els anaven a veure totalment preocupats perquè no entenien que haguessin obert aquesta botiga. No li veien cap futur a l’empresa, que ara ha complert seixanta anys», rememora amb un somriure el Jaume.

Però no va ser gens fàcil, tal com ell mateix admet, ja que els primers anys «van ser terribles». El Picnic gravitava en aquells inicis al voltant de l’hoquei i el futbol, a més de diferents accessoris esportius i de càmping. Alguns clubs del Vendrell i Calafell —especialment d’hoquei— van ser dels primers clients.

Carbonell encara recorda com el 1965 el seu pare va anar fins a Bilbao per veure la presentació d’una nova peça de roba que arribava d’Amèrica, el xandall. «Quan va tornar va dir que els americans estaven bojos, que volien que tothom anés amb pijama pel carrer», recorda amb humor. Però va acabar adquirint la marca de xandalls que poc després va impulsar el jugador del Joventut Lluís Santillana.

El ‘boom’ del turisme

Tot va canviar entre finals dels anys seixanta i principis dels anys setanta, amb el ‘boom’ del turisme estranger. «Va començar a arribar molt turista alemany, holandès i francès amb ganes de gastar» i el negoci va començar a despuntar. Jaume Carbonell ja ho va viure des de dins, ja que des de ben petit pul·lulava per la botiga.

A partir dels catorze anys s’hi va començar a implicar a fons i, un cop acabat el COU, es va sumar definitivament a l’empresa. La bona dinàmica va fer que Esports Picnic obrís una segona botiga el juny del 1985, a la carretera de Valls. Van fer una gran inauguració amb una desfilada de models inclosa, i van afegir un pàrquing al costat que va ser «un gran encert».

Amb aquesta segona botiga és quan van apostar pels trofeus, un altre dels puntals del Picnic. L’exposició que encara ara es pot veure en un dels laterals del comerç ho certifica. El creixement va seguir i l’any 2000 van passar a formar part de la cadena Base, mantenint sempre el seu nom.

Tancament abans de Covid

Els últims anys, Carbonell ha seguit al capdavant del Picnic tot i que n’ha minimitzat el negoci. El dia 1 de març del 2020 tancava la històrica tenda del carrer dels Cafès i concentrava l’activitat a la carretera de Valls. Va ser pocs dies abans que arribés el confinament estricte per la Covid, una coincidència, en el seu cas, afortunada.

Jaume Carbonell explica que el negoci ha canviat molt en aquests seixanta anys. «Ara un 80% de les comandes han de ser programades, si no, les perds, i la compra per Internet ha fet molt mal», admet. Per combatre-ho només els queda oferir un tracte diferencial, amb un servei de postvenda molt curós amb els clients.

Carbonell té una edat molt similar a la de la seva botiga familiar. Va néixer un any abans, el 1961, amb la qual cosa no li queda massa per jubilar-se. Les seves filles no seguiran el negoci, i el futur dels Esports Picnic és, per ara, una incògnita.

Els seixanta anys, però, ja no els hi treu ningú. Com tampoc la transcendència d’un comerç el nom del qual anirà per sempre lligat a l’esport al Vendrell.