Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gran pla general d'un paisatge de vinyes de l'Alt Penedès. Imatge publicada el 24 de juny del 2020

Un pla territorial per definir la identitat del Penedès

L'àmbit decideix què vol ser en els pròxims 20 anys amb el seu primer full de ruta territorial

Gran pla general d'un paisatge de vinyes de l'Alt Penedès. Imatge publicada el 24 de juny del 2020
Gran pla general d'un paisatge de vinyes del Penedès. | ACN
 

L’àmbit territorial del Penedès encara el tram final del procés per elaborar el seu primer pla territorial, un full de ruta que ha de marcar el desenvolupament de la zona durant els pròxims 20 anys. El Penedès és l’únic àmbit territorial de Catalunya que no disposa encara d’aquest pla, una reivindicació que existeix des del 2010, quan es va crear l’àmbit territorial de planificació. El 2014 es va acordar la redacció del pla, en un procés que ja dura més de cinc anys i que no es preveu que estigui acabat fins a finals del 2021.

Aquest octubre ha començat una de les fases claus del pla, el procés participatiu en el qual la ciutadania ha de fer les seves aportacions. Són vuit sessions telemàtiques que giren al voltant de quatre eixos: els espais oberts, els assentaments residencials, les dinàmiques econòmiques i les infraestructures. Cada eix compta amb dues sessions, una primera en la qual diversos experts aporten el seu punt de vista i una segona on poden intervenir tots els ciutadans que s’hagin inscrit prèviament a través del portal participa.gencat.cat.

Sessions de participació ciutadana

Les sessions van començar els dies 8 i 15 d’octubre, amb les sessions destinades als espais oberts, i seguiran els dies 22 i 29 d’octubre (assentaments residencials), 5 i 12 de novembre (activitat econòmica) i 19 i 26 de novembre (infraestructures). A la sessió sobre els espais oberts hi va prendre part la responsable d’Urbanisme i Paisatge d’Unió de Pagesos, Núria Rovira, que va defensar la importància del sòl i de tenir un model agrari «que sigui alhora sostenible i econòmicament viable».

El geògraf cunitenc Jaume Casañas —també president del PDeCAT al Penedès— prendrà part a la sessió dedicada a les infraestructures. Casañas remarca que el pla territorial és important perquè «ha de fixar les estratègies a seguir pel territori durant els pròxims 20 anys, en àmbits com el de la mobilitat, la gestió dels espais naturals, les infraestructures o el desenvolupament econòmic». «Ha de servir, bàsicament, per ordenar el territori», conclou.

El procés està conduït pel Departament de Territori i Sostenibilitat i compta amb la participació de diferents representants del món local. Totes les opinions i propostes que es recullin es presentaran en un document de retorn a principis del 2021, a partir del qual es farà l’avantprojecte del pla. Si aquest avantprojecte rep el vistiplau de la Comissió Territorial de Catalunya, al llarg de l’any que ve s’obriria un segon procés participatiu de dos mesos.

Identitat penedesenca

El pla territorial del Penedès abastarà una zona que, actualment, està dividida en tres àmbits d’ordenació territorial diferents, el Camp de Tarragona, l’Àmbit Metropolità de Barcelona i les Comarques Centrals. Des del Departament de Territori es constata, així, l’existència d’una «identitat pròpia» del Penedès, «més enllà de la seva situació entre les dues àrees metropolitanes més importants de Catalunya».

Des de la Generalitat també s’insisteix que aquest serà el primer pla territorial d’una nova generació que s’inspira en la redacció de la nova Llei de Territori, centrada en aspectes com el desenvolupament sostenible, la minimització del consum de nou sòl o la lluita contra el canvi climàtic. L’àmbit territorial del Penedès abasta un total de 72 municipis repartits entre les comarques del Baix i l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia.