Una demostració de drons al Vendrell.

La Policia Local del Vendrell, un cos pioner en l'ús de les noves tecnologies

Pilotatge de drons, aplicacions de mòbil per alertar els agents o l'ús constant de les xarxes socials, algunes de les seves iniciatives

La policia local del Vendrell és un dels cossos que ha mostrat una predisposició més gran a incorporar les noves tecnologies en la seva tasca al servei del ciutadà. Ja sigui amb una presència constant a les xarxes socials per donar tota mena d’informació al més ràpidament possible, l’impuls d’una aplicació de mòbil per poder contactar amb el cos directament o l’anticipació per tenir pilots de drons entre els agents, la policia vendrellenca és una de les pioneres en la cerca d’una actualització constant de les eines que té a l’abast.

Un dels cossos més actius a les xarxes socials

«Ens agrada estar al dia i sempre ens fixem en iniciatives que proven altres cossos policials per veure si les podem aplicar nosaltres», explica a TarragonaDigital Jordi Altarriba, cap de la policia local del Vendrell. Un dels aspectes pels quals van decidir apostar amb més força va ser per la seva presència a les xarxes socials, com una via per donar informació de tota mena als veïns, sigui d’actuacions policials, talls de carrers o alertes per tempestes, entre altres aspectes.

«Des del primer moment vam tenir molt clar que havíem de ser presents a les xarxes, per donar el màxim d’informació, i des de molts llocs ens diuen que som els més actius de la demarcació», apunta Altarriba. Això s’ha traduït en un nombre important de seguidors que no para de créixer, tant a Facebook com a Twitter. En aquests canals també s’informa d’objectes o animals que s’han trobat perduts al carrer, creant un vincle directe i immediat amb els veïns.

Jordi Altarriba, amb l'app de mòbil de la policia del Vendrell.
El cap de policia del Vendrell, Jordi Altarriba, mostrant l'app 'eV alerta'. | BP Diari

 

El botó del pànic

Una de les iniciatives més destacades dels últims anys ha estat la creació de l’aplicació ‘eV Alerta’, mitjançant la qual es pot contactar directament amb la policia a través del «botó del pànic». La iniciativa es va impulsar després que hi hagués dos casos d’assetjament sexual a la via verda del Vendrell. L’app ja fa dos anys que està activa i ha anat sumant usuaris i noves funcions, com ara la consulta de l’estat de les platges del municipi o la possibilitat d’avisar quan hi ha animals perduts a la via pública.

Pilotatge de drons

Aquest estiu, la policia del Vendrell també ha estat notícia pel curs d’operador de drons que han superat quatre agents del cos, i que els permetrà pilotar aquests dispositius. «En aquest cas ens hem volgut anticipar, vam veure que altres policies feien servir drons de forma ocasional, però que això requeria una titulació específica, amb el qual ja ens hem preparat per tenir agents que puguin fer aquesta funció quan tinguem un dron de vigilància», explica Altarriba.

L'ús de drons ja s'ha provat en alguna ocasió per part de la policia, tot i que s'ha necessitat un operari per a fer-lo anar. Igualment, el cos ha estrenat fa pocs dies uns nous quads per a poder donar un millor servei a les platges. Tot per mantenir una evolució constant que els permeti millorar les seves prestacions de cara als ciutadans.