Deixalles al polígon del Poet de Banyeres.

Un polígon sense ús i font de problemes: Banyeres busca solucions pel Poet

Els abocaments de residus, les carreres il·legals o els 'botellots' són els principals maldecaps | L’Ajuntament vol posar càmeres quan recepcioni tot els carrers

Són diversos carrers que es van obrir a principis d’aquest mil·lenni amb la idea de concentrar activitat empresarial. Un nou pol comercial situat al costat de la urbanització del Priorat de Banyeres i a tocar de l’Idiada. Però el sotrac econòmic del 2008 va enfonsar el projecte, i va deixar el polígon del Poet completament abandonat i sense cap activitat.

Ara, l’Ajuntament de Banyeres busca solucions per aquest espai, que els últims anys ha estat font de nombrosos problemes. Les festes multitudinàries o les carreres il·legals de cotxes s’han succeït, especialment durant els mesos d’estiu. El passat juliol, els cossos policials van desallotjar fins a 2.000 persones que s’hi havia concentrat, en uns moments en què l’oci nocturn estava tancat.

Tampoc era estrany veure fileres de cotxes que deixaven la zona a hores intempestives, després d’haver aprofitat els carrers per fer carreres il·legals. El consistori va optar aleshores per tancar l’accés amb blocs ‘New Jersey’, però ni això aturava els infractors. «Arribaven a apartar-los fent servir vehicles 4x4», afirma Amadeu Benach, alcalde del municipi.

Blocs de formigó tallant l'accés a un carrer del polígon.
L'Ajuntament de Banyeres ha tancat l'accés a algunes zones del polígon. | BP Diari

Abocaments constants de residus

Un altre problema recurrent és l’abocament de residus i deixalles de tota mena, que s’amunteguen en diversos carrers. Benach admet que s’han deixat de retirar, perquè significa malgastar recursos, ja que al cap de pocs dies n’apareixen de nous. El consistori els traurà tots quan hagi recepcionat els carrers, hagi restaurat l’electricitat i hagi posat càmeres de vigilància.

Aquest és el pla que té el govern local, que està esperant que la propietat acabi de fer alguns treballs que li queden pendents. Són temes d’asfaltatge i clavegueram, sobretot. Quan estiguin resolts, els carrers passaran a ser de propietat municipal, i serà quan l’Ajuntament començarà a actuar.

Projecte per donar activitat econòmica

Amadeu Benach avança a TarragonaDigital que, paral·lelament, el consistori està treballant per dotar d’activitat econòmica el polígon. Per a fer-ho, es busca «un únic comprador» amb un projecte prou sòlid per convertir aquest polígon en un pol empresarial. Des de l’Ajuntament asseguren que ja tenen un projecte sobre la taula.

De moment, s’ha optat per tancar l’accés a la zona els caps de setmana, per evitar les curses i els ‘botellots’. Entre setmana sí que es permet el pas, ja que és una zona molt usada pels treballadors del municipi que van a Idiada. Des de Banyeres esperen que, quinze anys després, aquest polígon comenci a sortir de la situació d’abandonament en el qual es troba.

Residus de tota mena al polígon del Poet.
El Poet mai ha tingut activitat econòmica. | BP Diari