Brossa acumulada a fora d'un contenidor a Cunit.

Porta a porta o contenidors intel·ligents: Cunit es debat entre dos models per a la recollida de residus

L'Ajuntament recollirà les opinions i les propostes dels veïns

L'Ajuntament de Cunit es troba en ple procés de definició del nou sistema de recollida de residus. Aquest 2022 finalitzarà l'actual contracte i, abans de fer la nova licitació, el consistori vol tenir clar quin pot ser el model més eficient.

Estudi sobre el servei

Des de l'inici de mandat s'està fent un estudi sobre quin pot ser el servei més adient i que s'ajusti a les necessitats del municipi. S'han fet consultes a professionals especialistes i a l'Agència Catalana de Residus (ACR). Tot plegat ha donat com a resultat que l'Ajuntament té sobre de la taula dos sistemes que serien adients per Cunit.

Un dels sistemes és el de recollida porta a porta, mentre que l'altre és el dels contenidors intel·ligents, que s'obren amb una targeta. L'Ajuntament vol demanar ara l'opinió als veïns del municipi, raó per la qual aquest mes de gener començarà un procés participatiu per recollir les seves opinions.

A partir del 20 de gener començarà el procés de participació, que es podrà trobar a la plataforma decidim.cunit.cat. També es convocaran diverses xerrades presencials i s'habilitaran punts informatius. Des de l'Ajuntament calculen que aquests nous sistemes de recollida poden fer créixer el reciclatge fins a arribar al 70 o 80%.

Un servei insuficient

L'actual contracte de recollida de residus a Cunit es va engegar el 2002, tot i que va patir una retallada del 30% el 2012. Per això el servei és, aquests moments, insuficient, tal com ha reconegut l'Ajuntament. Els mesos d'estiu són els que el servei té una saturació més gran, amb les deixalles i els residus acumulant-se a fora dels contenidors.

La licitació del nou contracte vol resoldre aquest problema, dimensionant de forma correcta el servei. Cunit és un dels municipis del Baix Penedès que no té aquest servei mancomunat al Consell Comarcal. El passat 2021 Calafell també va engegar un nou contracte, amb el qual trencava amb l'empresa comarcal mixta EcoBP.