Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Via Augusta és un dels camins que passen pel Vendrell.

Portes cap a la natura: el Vendrell vol potenciar una xarxa de mobilitat lenta a través dels seus camins

L'actualització de l'inventari és el primer pas per impulsar un pla de manteniment

L’Ajuntament del Vendrell va presentar fa unes setmanes el nou inventari de camins municipals. Es tracta d’una actualització elaborada per l’empresa Camí General, per posar al dia un inventari que s’havia fet, per últim cop, el 1992.

Aquest ha estat el primer pas d’un projecte mitjançant el qual es vol potenciar la xarxa de camins local. «Volem desplegar portes cap a la natura, perquè els ciutadans visquin tot el territori, no només l’espai urbà», ha remarcat la regidora d’Urbanisme, Núria Rovira.

Pla de manteniment

Xavier Campillo, geògraf de l’empresa que ha fet l’inventari, destaca que molts d’aquests camins «són ideals per recórrer a peu o en bicicleta». N’hi ha alguns que són «històrics», com la Via Augusta, i altres que tenen «un valor cultural important, com els camins ramaders». Molts d’ells tenen el valor afegit que es troben entre marges de pedra seca i oliveres.

Per posar aquesta xarxa a disposició dels ciutadans, però, cal fer-la abans practicable, i per això cal un pla de manteniment de camins. Actualitzar l’inventari, que ara es troba en exposició pública, era indispensable per encarar la redacció d’aquest pla. La previsió del govern local és que el pla es pugui elaborar al llarg del 2022.

71 camins municipals

L’inventari ha deixat una xifra de 71 camins municipals, dinou més dels que es van comptar el 1992. Segons Campillo, l'increment es deu al fet que la investigació ha estat «més profunda» i que s’han creat nous camins en els últims 30 anys. El 59% d’aquests camins són de terra, el 26% són asfaltats i el 12% són de ferradura.

El pla servirà per recuperar els camins que ara no són practicables, ja sigui perquè s’han omplert de bardisses o de vegetació. Alhora, s’haurà de definir en quins la prioritat és per als vianants o les bicicletes, i quins altres poden ser compartits amb el trànsit rodat. Xavier Campillo veu molt potencial en aquesta nova xarxa de mobilitat lenta, que creu que pot generar «noves connectivitats al municipi».

El projecte també estaria relacionat amb la xarxa de carrils bici que el consistori té pensat desplegar en els pròxims anys. De moment s'ha començat amb el que uneix la zona escolar i el centre, però la idea és fer-ne més que connectin tot el municipi.