Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'equip de l'ABS de Calafell que treballa amb els antivacunes.

Premien una consulta de Calafell per a famílies reticents a la vacunació dels seus fills

La consulta a l'ABS de Calafell es va posar en marxa el 2018

L'equip de l'ABS de Calafell que treballa amb els antivacunes.
L'equip de l'ABS de Calafell que treballa amb famílies reticents a la vacunació dels fills. | Xarxa Santa Tecla
 

Els Premis Sanofi Pasteur-Camfic han atorgat un premi a l'equip d'infermeria de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Calafell que treballa amb famílies de la zona que són reticents a la vacunació sistemàtica dels seus fills en l'atenció primària. La segona edició d'aquests guardons ha valorat molt positivament aquesta iniciativa, que s'ha fet mereixedora del tercer premi d'aquest certamen, en la categoria d'Innovació en Gestió de la Vacunació a l'Atenció Primària. 

L'equip està format per les infermeres Antònia Sánchez, Ester Armajach, Sílvia López, Regina Rabell, Maria Dolores Alcázar i Miriam Raventós, i està actiu des del mes de gener de l'any 2018. Des de la Xarxa Sanitària Santa Tecla apunten que l'ús de les vacunes, «tot i sustentar-se en una gran base d'evidències científiques» que promou l'Organització Mundial de la Salut (OMS), «no està lliure de problemes i controvèrsies de diversa índole, que són d'aparició recent i que estan relacionats amb els canvis científics, culturals i socials de la societat moderna».

 

Inspirades en l'exemple de Madrid

Per això, remarquen que les reticències davant les vacunes han augmentat els últims anys, fins al punt que alguns progenitors rebutgen que se'n posin als seus fills. El novembre del 2014 es va posar en marxa una consulta a l'Hospital General de Villalba, a Madrid, per assessorar sobre l'ús de les vacunes a les famílies reticents. Va ser una consulta pionera a Espanya, en la qual s'explicaven les recomanacions actuals dels organismes internacionals sanitaris.

La consulta de Calafell es va inspirar en la de Madrid, i el gener del 2018, un equip d'infermeria va impulsar la captació i derivació dels pares reticents a la vacunació a la consulta de la infermera pediàtrica referent a les vacunes. La consulta serveix per transmetre «informació fefaent sobre el calendari sistemàtic de vacunacions d'una forma empàtica, amb dedicació, escolta, respecte i temps», segons la Xarxa Santa Tecla.

Catorze famílies ateses en un any i mig

En el primer any i mig de funcionament de la iniciativa (fins al juliol del 2019), el nombre de famílies que han estat derivades a la consulta ha estat de catorze, amb un total de disset infants d'edats compreses entre els deu mesos i els tretze anys. L'equip es planteja també posar en marxa una consulta específica per a vacunació en adults, així com treballar per ampliar el coneixement de la població de l'entorn de l’ABS sobre les vacunes.