Vista del Montmell.

Presenten un catàleg per preservar diversos paisatges del Penedès

Ha estat elaborat pel grup de treball del Pla Territorial del Penedès i inclou sis espais del Baix Penedès

El grup de treball del Pla Territorial del Penedès ha presentat el Catàleg del Paisatge de la Vegueria. Aquest és un instrument que recull els valors i l'estat de conservació de diferents paisatges de la vegueria, i proposa mesures de preservació. Es va començar a elaborar fa vuit anys per mitjà d'un grup de treball amb dotze representants del territori i deu de la Generalitat.

El document recull setze unitats de paisatge de tota la vegueria, de les quals sis són al Baix Penedès. Es tracta del Montmell, el Massís de Bonastre, la Plana del Penedès, el litoral i el Garraf. A més de paisatges naturals, s'han catalogat també espais socials i patrimonials.

El catàleg s'inclourà al Pla territorial parcial del Penedès, que s'hauria d'aprovar el primer trimestre del 2023. Després s'enviarà als ajuntaments de la vegueria perquè adaptin el planejament urbà segons les indicacions del catàleg. Es vol aconseguir així una protecció dels paisatges genèrics del Penedès.  
 

Des del Consell Comarcal han assegurat que el fet de comptar «amb un Pla Territorial únic de la Vegueria del Penedès» permetrà «créixer respectant els criteris singulars de cada zona». «Un pas molt important per detectar i preservar els paisatges de casa nostra», han afegit