Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Presentació del Sindicat de Llogaters del Penedès.

El preu del lloguer va pujar un 6,3% l'any passat al Baix Penedès

Neix el Sindicat de Llogaters del Penedès per defensar els drets d'aquests ciutadans

Presentació del Sindicat de Llogaters del Penedès.
Presentació del Sindicat de Llogaters del Penedès. | BP Diari

 

Diversos veïns del Vendrell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú han format el Sindicat de Llogaters del Penedès, una plataforma que vol defensar els drets dels llogaters davant l'actual increment del preu dels lloguers a la zona del Penedès. El sindicat s'ha presentat aquest dimecres 16 de febrer al matí a Vilafranca, amb la voluntat de «defensar els drets dels veïns que vivim de lloguer i fer pressió per aturar la bombolla especulativa dels preus que ve derivada de l'àrea metropolitana», han explicat.

Augment d'un 6,3% del preu al Baix Penedès

El sindicat ha presentat diverses xifres que mostren el moment que es viu actualment amb els pisos de lloguer. Amb dades de finals del 2017, les últimes que disposen, se certifica que el lloguer mitjà ha crescut notablement a totes les comarques que es troben dins la Vegueria del Penedès. Al Baix Penedès, l'increment va ser del 6,3%, situant-se a un preu mitjà de 462,6 euros. Les pujades al Garraf, l'Alt Penedès i l'Anoia, encara són més grans, arribant al 9% o al 10% respecte a l'any anterior.

Pel Sindicat de Llogaters, una entitat que va néixer a Barcelona i s'està estenent per tot el país, això és provocat pel fet que «molta gent fuig de l'àrea metropolitana buscant lloguers més assequibles». De retruc, això fa que els lloguers pugin aquí, igual que la població dels diferents municipis. A més a més, temen que projectes com el Quart Cinturó o el Logis Penedès generin «un efecte crida encara més gran per la possibilitat de trobar feina». La situació també està arribant a la regió de Tarragona.

Més pisos de lloguer social

Això provoca que, actualment, «dos de cada tres desnonaments que es produeixen estan relacionats amb el lloguer», i que a tot el país hi hagi uns 2.500 desnonaments cada trimestre relacionats amb aquest tema, afirmen. Una de les reivindicacions que fa la plataforma és que els ajuntaments disposin de més pisos de lloguer destinats a polítiques socials. Per la plataforma, els grans tenidors de pisos, com els bancs, són els que causen el problema principal. 

El Sindicat celebrarà assemblees obertes cada dimecres, a partir del 23 de gener, al local de l'Associació de Veïns de la Girada, a Vilafranca, de set a nou del vespre. Volen aglutinar el màxim de ciutadans d'aquestes tres comarques per fer pressió davant les diferents administracions i agents involucrats. Aconseguir contractes de més durada, limitar les fiances d'entrada a un mes, i tenir uns preus «justos» pel lloguer són algunes de les reivindicacions principals. Posen a disposició de tots els que es vulguin sumar al moviment el mail sindicatllogaterespenedes@gmail.com.