Contenidors amb brossa a l'exterior a Calafell.

«Tenim un problema seriós»: l'incivisme amb la brossa no dona treva a Calafell

L'Ajuntament ha aixecat 159 actes durant el 2021 per infraccions relacionades amb els residus

«Tenim un problema seriós amb l'incivisme en la neteja i els residus en general. Sancionar sempre ha estat l'últim recurs, però és que al final no n'hi ha d'altra». Així s'expressa el regidor d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, respecte al problema de la gestió de residus.

Des del consistori han constatat que l'incivisme en aquest àmbit, lluny de minvar, segueix creixent. Aquest 2021, els serveis d'inspecció municipals han aixecat 159 actes per aquest tema, tant a particulars com a establiments. D'aquestes, una quarantena han estat als mercats setmanals i la resta, a la via pública.

Les infraccions més habituals són deixar la brossa a fora dels contenidors o fer-ho fora de l'horari establert. Des de fa temps, l'Ajuntament obre les bosses per trobar elements que permetin identificar els infractors. Les multes per aquestes conductes són de fins a 750 euros.

Obligats a aplicar mà dura

Des del govern municipal ja van avisar que es veien abocats a aplicar mà dura, ja que les campanyes de conscienciació no han funcionat. Ni tan sols l'ampliació dels serveis de recollida de residus, que enguany s'han municipalitzat, ha corregit el problema.

És per això que s'han multiplicat els esforços per trobar els infractors i aplicar sancions. Una manera, expliquen des del consistori, d'evitar que «la immensa majoria de ciutadans cívics pateixen les conseqüències dels incívics».

Mobles vells

L'Ajuntament ha recordat que es compta amb un servei de recollida gratuïta de mobles vells, que s'ha de concertar a través de la Línia Verda. També es pot demanar trucant al telèfon gratuït 900 460 367, de dilluns a divendres al matí. Cada zona del municipi té assignat un dia de recollida.

Per altra banda, en les pròximes setmanes es preveu que comenci a funcionar la nova deixalleria mòbil, que recorrerà els diferents nuclis. S'hi podran llençar residus que només es poden dur a la deixalleria, i també servirà per recollir mobles vells alguns dies al mes.