Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Projecte Detectem Ajuntament del Vendrell

L'Ajuntament del Vendrell truca a 4.000 persones grans que viuen soles durant el confinament

El programa 'Detectem' ha estat una manera de detectar conductes de risc i fer seguiment de les persones més vulnerables

Projecte Detectem Ajuntament del Vendrell
Presentació del programa 'Detectem' | Cedida
 

El programa 'Detectem' de l'Ajuntament del Vendrell ha realitzat 4.000 trucades  a la gent gran del municipi durant els mesos de confinament. La iniciativa va ser creada amb l'objectiu d'atendre les necessitats de les persones grans que  viuen soles, per realitzar accions preventives i evitar situacions d'aïllament social.

A causa de l'estat d'alarma, i també amb el posterior desconfinament, les regidories deGent Gran  i de Serveis Socials  de l'ajuntament van deixar de realitzar visites domiciliàries, per la qual cosa es va implementar un sistema de  trucades telefòniques per seguir atenent a les persones necessitades.

Volum alt de trucades, comparat amb altres municipis pròxims

Des del mes de març i fins aquesta setmana, s'han realitzat un total de 3.980 trucades a persones més grans de 70 anys  que viuen soles, segons el padró municipal. El consistori penedesenc destaca l'elevat volum de trucades,  comparat amb altres municipis pròxims de dimensions més grans, com Vilanova i la Geltrú, amb 4.000 trucades, o Terrassa amb 4.296 trucades.

Entre altres qüestions, les trucades s'han realitzat per tal de fer seguiment de l'estat de salut, atenció i contenció emocional, fomentar i recomanar hàbits saludables, recordatori de mesures de protecció, solucionar incidències concretes, detectar les necessitats i controlar casos amb persones que no contesten.

No es faran visites domiciliàries, de moment

L'Ajuntament del Vendrell  avança que mentre duri la situació excepcional provocada pel coronavirus, des del programa 'Detectem' no es duran a terme  visites domiciliàries i es mantindrà l'atenció i seguiment mitjançant la via telefònica.

Aquest sistema, segons explica el consistori de la capital del Baix Penedès, permet detectar i avaluar conductes de risc, encara que no es contempli al pacient de manera  presencial; com pot ser una mala alimentació i hidratació, solitud, dificultats en les activitats de la vida diària i sospites de deteriorament cognitiu, entre altres.

La regidora de Salut i Serveis Socials, Montse Martín, ha manifestat que «tot i les dificultats, una
de les grans prioritats d’aquest govern ha estat no deixar ningú enrere i garantir l’acompanyament
a les persones més grans del municipi».