Una llacuna Wave Garden per fer surf.

El projecte empresarial que pot revolucionar Cunit: càmping, llacuna i surf

S'instal·laria als terrenys de l'antiga masia modernista de Cal Pla, que es rehabilitaria

Cunit podria acollir en dos anys un projecte empresarial únic a Catalunya, que uniria esport, turisme i patrimoni. L'empresa catalana Wave Garden projecta impulsar un càmping resort als terrenys de l'antiga masia modernista de Cal Pla, que fa anys que està en desús. 

El complex vindria acompanyat d'una llacuna per a practicar el surf amb onades generades de forma artificial. També s'inclourien espais de formació, coworking i restauració, en un projecte que serviria per rehabilitar la masia. «És una oportunitat històrica per desestacionalitzar el turisme», ha afirmat l'alcalde, Jaume Casañas.

«Integrat al paisatge»

L'Ajuntament de Cunit veu amb molt bons ulls l'arribada del projecte, que ha estat presentat als mitjans per part del grup inversor aquest dimarts. Pau Serracanta, soci fundador de Wave Garden, ha agraït la bona acollida dispensada pel consistori. «Buscàvem un lloc a prop de la costa, ben connectat i amb bon clima, i Cunit és el lloc ideal», ha subratllat.

Així, en una extensió de quinze hectàrees hi hauria 440 unitats d'acampada, amb una llacuna de 16x16 metres amb capacitat per a 92 surfistes cada hora. «És un projecte sostenible i integrat al paisatge, no tallarem arbres, sinó que en plantarem», ha afegit Serracanta. De fet, des de l'Ajuntament s'ha assegurat que no es canviarà la catalogació del sòl, que és no urbanitzable.

La masia de Cal Pla

Sí que caldrà fer una inversió —completament privada— de 40 milions d'euros per rehabilitar la masia i impulsar el complex. Una masia que des de l'empresa han definit com «una joia del modernisme» i que fa anys que està abandonada. L'empresa l'ha comprat als seus propietaris, així com els jardins del voltant, que també seran recuperats.

El projecte serà sotmès a consulta pública, perquè els veïns puguin opinar. Des del consistori apunten que el procés urbanístic i els diferents tràmits poden tenir una durada d'un any. Des de l'empresa calculen que podrien estar en marxa en un parell d'anys i que es crearien 150 llocs de treball directes i 390 d'indirectes.

La llacuna servirà per a l'aprenentatge i la pràctica del surf, un esport en ascens al territori. Es generaran onades de dos metres d'alçada i quinze segons de recorregut, amb una zona per a experts i una per a aprenents. Actualment hi ha set instal·lacions Wave Garden funcionant en quatre continents.

La masia Cal Pla de Cunit.
El projecte s'ubicaria als terrenys de la masia de Cal Pla. | BP Diari