El projecte 'Cases d'algú' es fa al Vendrell i Calafell.

Un projecte social per fer cases per a ocells i insectes al Vendrell i Calafell

Persones amb diversitat funcional desenvolupen aquest projecte del GEPEC

‘Cases d’algú’ és el nom que porta el projecte que impulsa al Vendrell i Calafell el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, i que ha estat premiat amb un dels ajuts a l’impuls social que atorga anualment la Fundació Pinnae. Aquest és un projecte de conservació del medi natural que es desenvolupa conjuntament amb els centres ocupacionals que té la Fundació Santa Teresa al Baix Penedès, el del Ventall al Vendrell i el de la Sínia a Calafell.

El projecte, pel qual el GEPEC ha rebut una subvenció de 23.200 euros, consisteix a construir caixes-niu per a ocells, refugis per a ratpenats i hotels d’insectes, que posteriorment es posaran a la venda. Tot i que la major part de les tasques es faran als centres ocupacionals, també s’han previst sortides a l’entorn natural per posar-hi aquestes cases per animals. Unes sortides que s’aprofitaran perquè els participants facin una descoberta de l’entorn i adquireixin coneixements sobre la fauna que habitarà en aquestes ‘llars’.

Un projecte transversal amb un vessant social

Tal com va explicar el president del GEPEC, Xavier Giménez, durant l’entrega dels guardons de Pinnae, l’entitat ha volgut que aquests treballs de recuperació de la natura siguin «transversals amb el vessant social», motiu pel qual han implicat a persones que tenen diversitat funcional. Actualment, un tècnic del GEPEC ja està fent una preparació dels tallers als centres ocupacionals, de manera que el projecte es pugui desenvolupar a partir del mes de gener i fins al mes de juny.

Aquesta és la primera vegada que el grup ecologista i la Fundació Santa Teresa treballen junts en un projecte d’aquestes característiques. Els beneficis del programa són compartits, ja que els membres del centre poden tenir, així, una varietat més àmplia d’activitats dins la teràpia ocupacional. A més a més, des del GEPEC destaquen que «una gran part del col·lectiu de persones amb diversitat funcional tenen una extremada sensibilitat per la cura de la natura». El fet que després es venguin els productes també permet que hi hagi un retorn econòmic per a les dues entitats.

Una de les caixes-nius per a ocells que es fan al projecte.
Una de les caixes-nius per a ocells que es fan al projecte. | GEPEC