La ratafia elaborada a Cunit Ratafrias.

La ratafia artesana que va sorgir del confinament

La cunitenca Laura Frias és la impulsora de l'aperitiu, que porta per nom Ratafrias

Els mesos de confinament domiciliari de la passada primavera van donar temps a molta gent per fer pa i pastissos, però també ratafia. Almenys això és el que va fer la jove cunitenca Laura Frias, que va aprofitar aquelles setmanes de tancament a casa per elaborar una ratafia artesana amb el seu segell personal. L'aperitiu, que porta el nom de Ratafrias, ha estat molt ben rebut al seu municipi.

Frias és una apassionada del món del vi que el passat curs va començar a estudiar a l'Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènec, de Sant Sadurní d'Anoia. Una de les pràctiques que feia estava relacionada amb la ratafia i els vermuts, però el confinament del mes de març va provocar que tot quedés aturat. Aleshores, es va plantejar mantenir l'aprenentatge a través de cursets on-line.

Dos mesos al sol

«És una cosa que sempre m'havia cridat l'atenció i la veritat és que no és massa complicat, però durant el confinament el principal problema era tenir els materials necessaris», explica Frias a TarragonaDigital. Gràcies a aquests cursos en línia va aconseguir el material i es va llençar a elaborar la seva pròpia ratafia. «En vaig fer cinc litres, que vaig tenir a la finestra, perquè els toqués el sol, durant 60 dies, els veïns em preguntaven què era allò», afegeix la jove.

Quan la va tenir feta en va donar a provar a persones del seu entorn i va tenir una molt bona rebuda, tant que els cinc primers litres van volar. Davant d'això, n'ha fet deu litres més i ha creat una pàgina d'Instagram perquè la gent que en vulgui li pugui demanar. Frias explica que es tracta d'una ratafia «amb un toc anisat però amb un bon equilibri de sucres, que fa que no es notin els 25 graus que té». De moment, la iniciativa no és més que «un hobby» per a la jove cunitenca, producte d'aquest estrany 2020, però no descarta dedicar-se a aquesta tasca de manera professional «en el futur».

Laura Frias, amb Jaume Casañas i la ratafia.
Laura Frias amb el regidor de Turisme, Jaume Casañas. | Facebook