Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Casal Jove del Vendrell.

Reclamen que el Vendrell faci una «aposta ferma» pels educadors de carrer

Impulsen una recollida de signatures perquè aquesta figura no depengui de subvencions | També demanen que el Casal obri de nou les portes després de vint mesos

Usuàries del Casal Jove del Vendrell han començat una recollida de signatures per demanar que l’Ajuntament «aposti fermament» per la figura dels educadors de carrer. Les impulsores de la iniciativa han deixat formularis en diferents equipaments de la ciutat, com la biblioteca, per recollir les firmes.

En un escrit que acompanya el formulari, recorden que els educadors de carrer han esdevingut «un referent» per a molts joves del Vendrell. Però aquesta figura està vinculada a les subvencions que rep el consistori del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), per la qual cosa no és permanent.

A l’escrit lamenten que la «suspensió reiterada» del projecte afecta negativament «a la continuïtat de tots els assoliments obtinguts». Això suposa «un estancament d’un procés d’empoderament» dels joves «que s’estava consolidant». També critiquen que des del consistori no es faci «una aposta ferma» pels educadors, supeditant-los «a l’atorgament de subvencions».

Les joves demanen a l’Ajuntament que el projecte «es mantingui amb la continuïtat que necessita». Per aquest motiu veuen indispensable que s’estableixi «de manera permanent» aquesta figura.

Sense possibilitats d’ampliar la plantilla

Des de l’Ajuntament, el regidor de Joventut, Rubén Gràcia, ha assegurat que el govern local és conscient «de la importància que tenen els educadors de carrer». Però afegeix que el pla d’ajust que encara regeix el consistori «no permet ampliar la plantilla», raó per la qual no es poden contractar educadors. Gràcia ha assegurat que seguiran presentant-se a les subvencions cada cop que surtin, per mantenir viu el projecte.

La tasca dels educadors de carrer és la de captar els joves al carrer i oferir-los informació sobre els serveis als quals poden accedir. «Van pels carrers i places i, quan hi ha grups de joves, els expliquen els serveis, cursos o activitats que poden fer», explica el regidor. Al Vendrell hi ha hagut un màxim de quatre educadors de carrer, tot i que l’últim any aquesta xifra es va reduir a tres.

El Casal Jove, el gener

Per altra banda, usuaris del Casal Jove també reclamen que es tornin a obrir les portes d’aquest espai situat al carrer d’Isidre Ribas. Des que va esclatar la pandèmia, el març del 2020, el Casal Jove ha estat tancat. La situació afecta molts dels joves que hi anaven a les tardes.

Rubén Gràcia ha confirmat que el casal reobrirà el mes de gener, tot i que «la filosofia haurà de ser diferent». «Abans era un lloc amb accés lliure i il·limitat, però ara no podrà ser així», ha avançat el regidor de Joventut. Caldrà un accés més controlat i amb límits d’aforament, ja que es perdran algunes sales que no tenen una bona ventilació.

Tot i que s’ha fet un seguiment dels joves que habitualment anaven al Casal, Gràcia admet que la Covid «ens ha fet perdre una generació». Des de la regidoria volen tornar a engegar la seva activitat «per ser el referent que érem en aquest àmbit». El que sí que s’ha mantingut és l’atenció del punt de salut jove, tot i que de manera telemàtica.