Trens a l'estació de Sant Vicenç de Calders.

Renfe farà servir drons per vigilar estacions com la de Sant Vicenç de Calders

El servei, que ja s'està licitant, tindrà un caràcter dissuasiu per a lladres i grafiters

Renfe ha començat a licitar un nou servei de vigilància amb drons per algunes de les estacions de tren del territori. El servei es prestarà a través d'Unitats Mòbils Aèries (UMAS), amb una inversió prevista de 3,5 milions d'euros. La iniciativa es farà en estacions com la de Sant Vicenç de Calders, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró o Blanes.

El contracte preveu que es facin més de 76.700 hores de vol. El nou sistema de seguretat ha de servir per exercir un caràcter dissuasiu per a lladres i grafiters, facilitant-ne la ràpida identificació. La mesura serà complementària amb els actuals sistemes de seguretat.

Càmeres de gravació permanent

El sistema comptarà amb càmeres de gravació permanent, que permetran detectar situacions de risc o identificar persones o plaques de matrícules. A més, en situacions d'escassa il·luminació, els equips disposaran de càmeres tèrmiques. Les unitats seran operades per pilots de drons que, alhora, seran vigilants de seguretat.  

Disposaran de l'equipament necessari per permetre la seva operació de forma continuada durant tot el dia en cas que fos necessari. El servei està dissenyat per poder actuar a prop de les zones residencials, mitjançant l'ús de drons de baixa emissió acústica.

L'estació de Sant Vicenç de Calders és una de les que presenta més problemes de seguretat, amb baralles constants. L'any passat es van posar torns d'accés amb l'objectiu de millorar el control i la seguretat a la infraestructura.

Una àrea de manteniment de Renfe.
Els drons estaran actius en diverses estacions del territori. | Renfe