Nius d'oreneta cuablanca a Banyeres del Penedès.

El repte de Banyeres: conservar els nius d'oreneta cuablanca sense causar molèsties als veïns

És una espècie protegida i ajuda a controlar insectes com el mosquit tigre

L'Ajuntament de Banyeres del Penedès ha anunciat una prova pilot per conservar els nius d'oreneta cuablanca que hi ha a les façanes de les cases. Segons el consistori, aquesta és una espècie protegida per les directives europees i catalanes de protecció d'espècies d'aus. Igualment, és de gran ajuda per al control dels insectes, com per exemple el mosquit tigre. 

L'Ajuntament vol trobar la manera de conservar els nius que fan a les façanes, però evitant les molèsties que causen als veïns. La principal ve provocada pels excrements, que són molt abundants en moments com el de la cria dels pollets al niu. 

Lleixes per recollir els excrements

L'opció que està provant el consistori és la col·locació d'unes lleixes sota dels nius que recullen els excrements. Es posen amb diferents angles i, un cop s'assequen i sense possibilitat de tacar, cauen a terra en episodis de vent o pluja. Durant aquest any es farà un seguiment de les lleixes que s'han posat per veure quin resultat donen.

La intenció és que el pròxim any es pugui impulsar un projecte que inclogui tots els edificis d'aquells veïns que es vulguin sumar a la iniciativa. Des de l'Ajuntament de Banyeres indiquen que «la preservació i el foment de la biodiversitat» és un dels seus objectius.

Plantada d'arbres en diferents punts

També relacionat amb el medi ambient, a principis d'aquest mes d'abril l'Ajuntament va impulsar una plantada d'arbres en diferents punts del municipi. Al carrer de la Granja es van plantar espècies autòctones i resistents a la calor, ja que es troben en un lloc de sol. Al parc del Príncep d'Astúries, per la seva banda, es va fer un canvi d'arbrat, substituint uns tarongers que no havien prosperat.

En el seu lloc es va posar una figuera, un roure de fulla petita i un lledoner. «Aquestes tres espècies, a més de ser autòctones, suporten millor les condicions climàtiques del nostre entorn», apunten des del consistori.