Un dels ànecs morts al torrent del Lluc, al Vendrell.

Revelen la causa de la mort de nombrosos ànecs al torrent del Lluc del Vendrell

El Departament d'Acció Climàtica ha estat l'encerregat d'analitzar alguns dels exemplars

El botulisme va ser la causa de la mort de nombrosos ànecs del torrent del Lluc al seu pas pel Vendrell, el passat juny. Així ho ha avançat TV el Vendrell i ho ha confirmat el Departament d'Acció Climàtica, que ha estat l'encarregat d'analitzar alguns dels exemplars morts. D'aquesta manera, es descarta que la qualitat de l'aigua o l'ús d'un colorant tinguessin relació amb el succés.

El botulisme és una malaltia que està produïda per una intoxicació alimentària. Es produeix després d'ingerir aliments que contenen un bacteri anomenat neurotoxina, que pot viure a la terra o a l'aigua. Els brots de botulisme en ànecs no estan sent estranys els últims anys i se n'han registrat diversos casos.

La mort dels ànecs es va produir el 13 de juny i va coincidir amb unes proves amb colorant alimentari que es van fer al mateix torrent. Les proves s'havien fet per controlar els fluxos de les aigües residuals al polígon industrial de Bellvei. Des del Consell Comarcal van assegurar que es tractava d'un colorant «innocu per a la fauna i la flora». 

Però els fets van causar una certa alarma social i els Agents Rurals es van endur diversos exemplars per fer-los la necròpsia. Les proves fetes aquest estiu al laboratori van confirmar que la mort la va causar un brot de botulisme. Els diferents brots que hi ha hagut els últims anys poden estar relacionats amb la sequera que està afectant la major part del territori català.