Escultures d'Apel·les Fenosa.

Robades, desaparegudes o revenudes: el Vendrell posa el focus en les escultures perdudes de Fenosa

L'exposició coincideix amb el 34è aniversari de la mort de l'escultor

'Escultures perdudes de Fenosa' és el títol de l'exposició que ja es pot veure a la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell. Una mostra on es posa el focus en les obres de l'escultor català que estan desaparegudes per diversos motius. Aquest divendres 25 de març, coincidint amb el 34è aniversari de la seva mort, es farà una jornada de portes obertes.

Al llarg de la seva vida, Apel·les Fenosa va fer 1.521 escultures originals, de les quals la fundació vendrellenca en conserva 1.110. La resta formen part de col·leccions particulars, excepte 65 peces que estan desaparegudes. Aquestes són les que tenen el protagonisme en aquesta exposició.

Robades o desaparegudes

Segons expliquen des de la Fundació, catorze de les obres van ser robades al mateix Fenosa o a col·leccionistes privats. Les altres 51 s'han perdut per diferents motius, com ara la marxa precipitada de l'escultor de París el 1929 o la fugida a l'exili del 1939. També per l'ocupació alemanya de París o la desesperació que va patir per l'enamorament de Nicole Fenosa.

Un total de 28 obres s'han pogut recuperar amb el temps, algunes d'elles a Mèxic, a les mans de familiars exiliats, i a Barcelona. Un bloc important va ser trobat als brocanters per part de Pablo Picasso. Eren escultures que el propietari de l'hotel de París on s'allotjava Fenosa es va vendre per compensar els deutes de l'escultor.

El pintor andalús va comprar els originals en terra i els va fondre, i ara es conserven a les col·leccions dels seus hereus. Actualment encara resten 23 escultures per trobar, i aquesta mostra les dona a conèixer a través de documents gràfics. Són retrats desapareguts de Picasso, Chanel, Cocteau, Óscar Domínguez, Rafaela Barga, Jean Degottex i Youla Chapoval. 

També una escultura de David feta per a Cocteau, un nu que va regalar al president Lluís Companys i quatre Repúbliques. Aquestes últimes van ser presentades al concurs del monument a Pi i Margall, a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal.

L'escultura robada recentment a la fira ARCO

Per últim, a l'exposició també es presenta un dels exemplars en bronze de l'escultura 'Empremta vegetal'. Fenosa en va fer una tirada de cinc exemplars, un dels quals va ser robat a finals de febrer a la fira ARCO de Madrid.