L'escultura de Fenosa que ha estat robada.

Roben una escultura d'Apel·les Fenosa que estava exposada a la fira ARCO de Madrid

Es tracta d'una peça petita que formava part de la galeria francesa ' Galerie 1900-2000'

Una petita escultura de l'artista català Apel·les Fenosa va ser robada durant l'última fira ARCO, celebrada a Madrid a finals de febrer. Així ho ha avançat RTV el Vendrell i ho ha pogut confirmar TarragonaDigital. Es tracta d'una escultura de només quinze centímetres que estava exposada a la col·lecció de la galeria francesa 'Galerie 1900-2000'.

La desaparició de la peça va tenir lloc el passat dissabte 26 de febrer, un dia en el qual hi va haver moltes aglomeracions a la fira madrilenya. El director de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, Josep Miquel Garcia, ha explicat que ja s'ha avisat els Mossos d'Esquadra.

Garcia ha demanat informació a la galeria francesa sobre el número de sèrie de l'escultura, per saber exactament quina era. «Fenosa en va fer una tirada de cinc exemplars, tres dels quals són de la Fundació», ha apuntat el director. La que han robat és una de les altres dues peces, que tenien persones pròximes a l'escultor.

Sota vitrina o ben vigilades

Garcia explica que quan s'exposen escultures petites com aquesta «han d'estar sota vitrina o vigilades». El director està convençut que la peça acabarà apareixent, ja que gairebé sempre es tornen a posar al mercat. «Per això és important saber el número de sèrie, per tenir-ho ben controlat», conclou.

Precisament la Fundació estrenarà aquest març una exposició sobre les escultures perdudes de Fenosa. D'aquestes, un total de catorze ho són perquè van ser robades, a les quals cal afegir ara aquesta última. La intenció del museu és obrir la nova mostra el dia 25 de març, dia de la mort de Fenosa, amb una jornada de portes obertes per a tots els vendrellencs. 

Fa un parell d'anys, la Fundació va recuperar dues grans escultures que havien estat robades el 1986. En aquell cas, les escultures van ser robades de dins de la mateixa casa de Fenosa al Vendrell. Van reaparèixer 27 anys després en una subhasta a París i la justícia va ordenar que es retornessin al museu.