Manifestació dels treballadors de Saint-Gobain Sekurit a l'Arboç.

«Saint-Gobain no es tanca!»: 400 persones protesten contra els acomiadaments a l'Arboç

Denuncien que darrere l'ERO hi ha una deslocalització encoberta

Prop de 400 persones s'han manifestat aquest diumenge 3 de juliol a l'Arboç contra l'ERO de Saint-Gobain Sekurit a la cristalleria. Els treballadors han fet una demostració de força quan queden cinc dies per tancar les negociacions amb l'empresa. L'ERO afectaria 51 treballadors de l'Arboç i 42 més de la planta d'Avilès, a Astúries.

Els manifestants s'han concentrat a les portes de la fàbrica i han marxat per l'N-340, creuant el municipi i tallant el trànsit. La protesta se suma a les tres setmanes de vaga que es van encetar el 20 de juny. Segons lamenten, les negociacions no estan avançant, i rebutgen les ofertes que els ha fet fins ara l'empresa.

Veuen una deslocalització encoberta

Els treballadors denuncien que darrere de l'ERO hi ha una deslocalització encoberta, i recorden el tancament de la divisió Glass el 2020. «El que vingui després serà el tancament total», ha sentenciat José Alberto García, president del comitè d'empresa. Les negociacions s'estan fent a Madrid amb els responsables de les dues plantes.

Saint-Gobain argumenta que les vendes dels vidres de cotxes que es fabriquen a la planta han caigut. Però els treballadors afirmen que la situació és «temporal», marcada per la conjuntura actual, i lamenten que l'empresa ho aprofiti per fer acomiadaments. «Hem passat una pandèmia, la crisi dels microxips, la guerra d'Ucraïna i les empreses aprofiten la conjuntura», ha criticat el cap del comitè.

Des del Consell Comarcal del Baix Penedès han donat suport als treballadors i s'han ofert com a interlocutors. Garcia admet que els alcaldes els han ajudat, però no n'esperen grans resultats, i recorden el que va passar el 2020. «Ens van prometre ajudes i que Saint-Gobain creixeria i s'enfortiria, i mira on estem», ha apuntat.

L'empresa i el comitè obren aquest dilluns l'última setmana de negociacions, on miraran d'acostar posicions. «Tenim molta feina totes les parts», ha conclòs García.