La fàbrica de Saint-Gobain a l'Arboç.

Saint-Gobain presenta un pla de futur per a l'Arboç vinculat a l'aplicació de l'ERO

S'invertirien dos milions a la planta arbocenca per crear un 'hub' de distribució logístic | Els treballadors celebren el pla industrial, però refusen que estigui sotmès a l'ERO

La direcció de Saint-Gobain i el comitè d'empresa negocien a contrarellotge l'aplicació de l'últim Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). Afecta 51 treballadors de la divisió Sekurit de l'Arboç i 42 d'Avilés (Astúries). El límit per arribar a un acord és aquest divendres 8 de juliol.

Aquest dilluns, la direcció general va presentar un pla industrial de futur de catorze milions per a les dues plantes. Dotze es destinarien a fer un forn per fabricar vidre a Avilés, i els altres dos serien per fer un 'hub' de distribució logístic a l'Arboç. La cristallera, però, vincula aquest pla de futur a l'aplicació de l'ERO que ha presentat a la divisió Sekurit.

Rebutgen que estigui sotmès a l'ERO

Tot i que els treballadors han celebrat que l'empresa hagi presentat aquest pla industrial, rebutgen que estigui sotmès a l'aplicació de l'ERO. La plantilla manté que cal evitar els acomiadaments i proposa recol·locacions, prejubilacions i reduccions de jornada. Els treballadors segueixen en vaga, que va ser iniciada el passat 19 de juny.

Si no arriben a un acord abans d'aquest divendres, allargarien l'aturada fins al 30 de juliol. En declaracions a ACN, fonts sindicals asseguren que han aprofitat «la presentació de l'expedient de regulació per coaccionar» els treballadors. Retreuen a la companyia una actitud de «nul·la voluntat negociadora».

De moment, l'empresa manté que no vol aplicar l'ERO de forma unilateral, però les converses segueixen estancades. La setmana passada, la direcció va oferir als treballadors per sobre dels seixanta anys prejubilacions amb el 70% del sou brut. Aquest passat diumenge, prop de 400 persones es van manifestar a l'Arboç per aquest nou Expedient de Regulació d'Ocupació.

El 2020, Saint-Gobain ja va tancar la divisió Glass a l'Arboç i, amb el nou ERO, els treballadors temen que s'estigui fent una «deslocalització encoberta». El pla industrial que ha presentat la direcció vol desmentir aquestes acusacions, però de moment les dues parts segueixen lluny d'un acord.