Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaris ajudant-se a posar l'equip de protecció contra el coronavirus a l'Hospital Clínic

Sanitaris en quadre: les baixes i els aïllaments augmenten la pressió als hospitals tarragonins

Actualment hi ha més de 160 sanitaris de baixa per la Covid a tota la demarcació | Els professionals avisen de la càrrega de treball que pateixen en un context de «desgast acumulat»

Catalunya viu setmanes molt complicades amb l’avanç de la tercera onada del coronavirus, que va camí de superar la segona del mes de novembre. L’augment de contagis ja s’ha començat a traduir en un augment d’ingressos als hospitals, amb xifres que en alguns casos superen, fins i tot, les de la primera onada.

Els treballadors dels hospitals han de fer front a aquesta situació amb el hàndicap de l’esgotament continuat que està deixant una pandèmia que ja dura deu mesos, i amb el fort tensament que pateixen les plantilles per les baixes provocades pels contagis de molts professionals. Segons dades del Departament de Salut del passat 13 de gener, un total de 164  sanitaris dels cinc hospitals tarragonins estan de baixa per la Covid, bé sigui perquè s’han contagiat o perquè són contacte d’algun positiu.

Moltes baixes en el moment de més ingressos

Per centres hospitalaris, les baixes van des de les 63 de l’Hospital Sant Joan Reus fins a les cinc del Pius de Valls, passant per les 49 que hi ha al Joan XXIII de Tarragona, les 35 de l’Hospital del Vendrell i les dotze que es registren a l’Hospital de Santa Tecla. Això en un dels moments de més pressió assistencial que viu el Camp de Tarragona, amb un increment diari d’ingressos de pacients que tenen complicacions derivades del coronavirus, arribant a la xifra de 270 el passat divendres.

«És cert que ara estem més protegits que al març i es fan més PCR, però el principal problema que tenim és el de la manca de personal», explica a TarragonaDigital Òscar Blasco, membre del comitè de treballadors de l’Hospital del Vendrell. Blasco afirma que en aquest centre hospitalari, a més dels 35 treballadors de baixa per la Covid, n’hi ha la mateixa xifra que ho estan per altres motius, amb el qual el total arriba a setanta.

Treballadors de l'Hospital del Vendrell, en plena crisi per la Covid-19.
L'Hospital del Vendrell té 35 sanitaris de baixa per la Covid. | Facebook Comitè HC del Vendrell

És una situació que es repeteix als altres hospitals tarragonins, però també als de les Terres de l’Ebre. Fa uns dies es va comunicar un brot de coronavirus a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que havia contagiat tretze sanitaris i disset pacients, però que afectava un total de 53 professionals pels aïllaments provocats pels contactes pròxims. La situació és complicada perquè, tot i que des de la direcció d’alguns hospitals es voldrien fer noves contractacions, costa trobar professionals en un moment en què hi ha una alta demanda a tot el territori català i espanyol.

Esgotament i tensió psicològica

Des del comitè de l’Hospital del Vendrell afegeixen que la situació es veu agreujada en centres com el seu que ja tenien «una plantilla molt ajustada abans de la pandèmia». Per tot plegat, ja s’han començat a desprogramar intervencions quirúrgiques no urgents, una cosa que comportarà, però, unes llistes d’espera «que després seran brutals, amb la qual cosa tot s’acumularà», lamenta Blasco.

Aquesta mateixa setmana, des del comitè de l’hospital vendrellenc van alertar en un comunicat que els professionals estaven patint «una tensió psicològica extrema», en un context de «desgast  acumulat i exigència màxima». De la mateixa manera, un estudi liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar revelava que la meitat dels sanitaris de l’Estat té un alt risc de trastorn mental després de la primera onada del coronavirus.

En aquest context, el bri d’esperança al qual s’agafen els sanitaris és el de les vacunes, que el passat dimecres 13 de gener es van començar a administrar als professionals que treballen als hospitals de la Xarxa Santa Tecla. Aconseguir la immunitat entre els sanitaris suposaria una alenada d’aire pels professionals, ja que els permetria fer front a la pandèmia sense patir tantes baixes entre el personal.

Imatge de l'entrada a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus
L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus. | Àngel Ullate