L'edifici inacabat en el qual es congrega la població de coloms a Sant Jaume dels Domenys.

Sant Jaume dels Domenys ja ha capturat més de 300 coloms en un edifici inacabat

S'han fet dues campanyes per reduir la seva població amb gàbies trampa

Sant Jaume dels Domenys és un altre dels municipis del Baix Penedès que té problemes amb l'excés de població de coloms. La disposició d'aliment per a aquesta espècie i l'aixopluc que donen alguns edificis abandonats o buits en són dos dels motius. Els coloms estableixen en aquests llocs les seves colònies, per fer la criança. 

Per reduir la població, Sant Jaume ha impulsat diverses campanyes de captures, que se centren en un edifici inacabat del carrer Roig. Es tracta de la instal·lació de dues gàbies trampa per atrapar els coloms, que es posen de maig a juliol. En total s'han fet dues campanyes de captures, amb un resultat de més de 300 exemplars capturats.

Des de l'Ajuntament asseguren que la gestió dels animals capturats s'ha fet seguint la legislació vigent. Ha estat l'empresa Biodiversitat qui s'ha encarregat d'aquests treballs, que han tingut un cost de 1.439 euros. L'objectiu és equilibrar la colònia de coloms amb l'activitat humana, i que no provoqui danys ni molèsties als ciutadans.

Un problema que es presenta en diferents municipis

La sobrepoblació de coloms és un problema que tenen diversos municipis de la zona, com ara el Vendrell o la Bisbal del Penedès. En aquest últim, els últims anys s'ha impulsat una iniciativa per reduir-ne la població mitjançant un fàrmac. Aquest es posa al pinso i redueix considerablement la fertilitat dels animals.

Segons l'Ajuntament de la Bisbal, la població de coloms s'ha reduït un 58% els últims dos anys amb aquesta estratègia. Amb tot, des del consistori han fet una crida a la població perquè no alimentin els coloms. La seva única font d'alimentació ha de ser el dispensador de l'empresa Zoethics, que és la que gestiona el control d'aquests animals.

Coloms al carrer.
La Bisbal del Penedès ha reduït a la meitat la població de coloms. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès