Un usuari del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya espera el seu torn per sol·licitar informació sobre la seva situació, el 4 d'abril del 2016

Santa Oliva té el 51% de la seva població activa afectada per un ERTO

El sector d'activitats professionals i tècniques és el més afectat

La diagnosi que ha encarregat el Consell Comarcal del Baix Penedès sobre la situació econòmica de la comarca —i que ha de servir de base pel pla de reactivació— ofereix algunes xifres sorprenents i que són una mostra del moment complicat que viu la comarca. L'informe destaca aquells municipis que han tingut més treballadors afectats per un ERTO des del passat mes de març.

Santa Oliva, al capdavant dels ERTOs

Al capdavant de tots hi ha Santa Oliva, que ha tingut un 51% de la seva població activa afectada per un ERTO, és a dir, més de la meitat. El sector més afectat ha estat el de les activitats professionals i tècniques. En declaracions a Televisió de Catalunya, l'alcalde del municipi, Josep Carreras, atribueix la xifra al fet que a Santa Oliva hi ha tres polígons industrials, un dels quals aplega grans indústries i els altres dos, petites i mitjanes empreses.

En un d'aquests polígons hi ha la principal empresa del Baix Penedès, Idiada, que l'abril va fer un ERTO que va afectar 1.500 treballadors. Precisament, fa pocs dies la multinacional va anunciar que l'1 de febrer es donaria per finalitzat l'expedient de regulació.

Masllorenç i l'Arboç

A la resta de la comarca, els municipis més afectats per ERTOs han estat Masllorenç (20%), la majoria dels quals pertany a la indústria manufacturera, i l'Arboç (14%), la meitat dels quals també són de la indústria manufacturera. El Vendrell, Calafell i Cunit han estat els municipis on hi ha hagut més afectació al sector de l'hostaleria i la construcció. El Consell Comarcal preveu oferir assessorament gratuït al llarg de tot el 2021 a unes 3.000 empreses del Baix Penedès.