L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès.

Una entitat de la Bisbal del Penedès denúncia l'Ajuntament per la nul·litat d'un contracte de lloguer

El Club Segle XX veu «animadversió» del govern local i avisa que la seva supervivència està en joc

El conflicte entre el Club Segle XX i l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès acabarà davant la justícia. L'entitat esportiva, creada el 1972, ha anunciat que ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra l'acord de ple que el consistori va prendre el passat 4 d'agost mitjançant el qual es declarava la nul·litat del contracte d'arrendament d'una finca municipal que l'Ajuntament i l'entitat havien subscrit l'octubre del 2013.

Els fets es remunten al 2013

Aquest contracte d'arrendament es va signar l'any 2013 entre el Club Segle XX i l'Ajuntament, quan aquest era governat per ERC. Aquest acord suposava l'arrendament d'una part del poliesportiu municipal a l'entitat Club Segle XX, mitjançant procediment directe i preu bonificat. Quan el 2015 va entrar a governar el PDeCAT, el nou equip de govern va iniciar diverses auditories sobre la contractació administrativa de serveis i els convenis de cessió d'espais fets pel consistori en el mandat anterior.

Un dels contractes analitzats era el d'arrendament d'una part del poliesportiu al Club Segle XX, i l'empresa contractada per fer les auditories va concloure que aquest era un edifici del patrimoni municipal del sòl i que s'havia d'haver fet un concurs públic, i no un contracte d'arrendament, segons es va apuntar des del consistori. Un altre informe del Servei d'Atenció als Municipis de la Diputació de Tarragona va arribar a la mateixa conclusió.

El Club Segle XX veu «animadversió» del govern local

Davant aquesta situació, l'Ajuntament va iniciar un procediment per declarar la nul·litat del contracte, que va acabar prosperant el setembre del 2019. Es va fer arribar l'expedient a la Comissió Jurídica Assessora i el passat 4 d'agost es va declarar la nul·litat en un ple extraordinari. Des del Club Segle XX afirmen que el govern local «mai ha atès cap de les propostes i suggeriments» fetes per l'entitat «per buscar una solució a les suposades irregularitats que manifesten».

Per això han presentat aquest recurs contenciós amb l'objectiu «de garantir la continuïtat d'aquesta entitat com a associació esportiva que, des de la seva constitució l'any 1972, neix amb la finalitat de promoure la pràctica esportiva i les activitats culturals a la Bisbal». L'entitat creu que l'auditoria que es va fer és conseqüència de «l'animadversió contra aquesta entitat que s'ha reiterat al llarg del temps» per part de l'actual govern local.

Suspensió de la nul·litat del contracte

També asseguren que la Comissió Jurídica Assessora «és un òrgan consultiu enormement polititzat, amb membres destacats del mateix partit que domina en aquest mandat». Per això sol·liciten al jutjat una mesura cautelar consistent en la suspensió de l'acta que declara la nul·litat del contracte de lloguer. 

Durant el ple del passat mes d'agost, l'alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, va assegurar que s'havien mantingut reunions amb l'entitat i amb l'arrendatari del bar per explicar-los les opcions que tenien tant si el dictamen era favorable com si era desfavorable. Segons Ferré, la voluntat de l'equip de govern és «que qui porta el bar pugui seguir exercint la seva activitat i que l'entitat, tot i la nul·litat d'aquest contracte, segueixi realitzant les seves activitats». 

Per això va afegir que el Club Segle XX, igual que la resta d'entitats, «pot disposar dels espais municipals per a realitzar les seves activitats» i que, un cop acabades les obres de rehabilitació del poliesportiu, «se'ls assignarà un despatx per a ús exclusiu, així com l'ús de la resta d'espais segons el reglament d'ús d'instal·lacions municipals».