Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mireia Mercadé, amb el llibre sobre els rellotges de sol.

Seguint la pista dels rellotges de sol de Tarragona

La vendrellenca Mireia Mercadé fa un inventari dels més de 350 rellotges que hi ha a la província

Mireia Mercadé, amb el llibre sobre els rellotges de sol.
Mireia Mercadé, amb el llibre sobre els rellotges de sol. | BP Diari

 

La vendrellenca Mireia Mercadé és l’autora del llibre ‘Rellotges de sol a la demarcació de Tarragona’ que ha estat publicat aquest 2019 a la col·lecció de difusió cultural de la Diputació de Tarragona. Es tracta d’un recull de pràcticament tots els rellotges de sol que hi ha a la província de Tarragona, que passen de 350. En total ha dedicat cinc anys, més de 300 diumenges i ha recorregut uns 10.000 quilòmetres per trobar tots els rellotges de sol, fotografiar-los i llistar-los.

L’origen del projecte, però, es remunta a setze anys enrere, quan Mercadé va elaborar, com a treball de recerca de final de Batxillerat, un recull dels rellotges de sol que hi havia al Baix Penedès. Això va ser l’any 2003, i aquell treball va ser guardonat amb el primer premi en la categoria de treballs de recerca d’instituts al setmanari penedesenc La Fura. El 2012, la Diputació de Tarragona es va posar en contacte amb ella per encarregar-li un treball similar però a l’àmbit de tota la província. Mercadé, que pertany a la quarta generació d’una família de rellotgers del Vendrell, ho va acceptar.

 

«On hi ha una església o una masia, probablement hi ha un rellotge de sol»

Va començar així una tasca laboriosa que va haver de compaginar amb el seu treball durant anys. Va fer servir com a base el catàleg de Béns Culturals de la Generalitat i diverses pàgines webs sobre els rellotges de sol, però també va haver d’investigar per compte propi. «Generalment, on hi ha una església o una masia, és molt probable que hi hagi un rellotge de sol», apunta. Així, a partir de l’inventari sobre masies de la Generalitat, va anar fent les comprovacions ‘in situ’.

«No va ser fàcil, em vaig passar moltes hores buscant masies i, en alguns casos, vaig trobar que n’hi havia que ja havien caigut, tot i que seguien figurant a l’inventari», afegeix la jove. En algunes masies fins i tot hi ha dos rellotges de sol, perquè volien recollir l’hora durant tot el dia. Mercadé va acabar llistant 352 rellotges a tota la província, una part dels quals estan fotografiats al llibre. El volum els recull separats per comarques, amb una introducció sobre l’origen d’aquests rellotges, per a què serveixen i de quins tipus n’hi ha.

rellotge
Rellotge de sol de l'Església de Sant Jaume Apòstol d'Ulldemolins | Laia Solanellas

 

El Baix Penedès, la comarca amb més rellotges de sol

La comarca de la demarcació de Tarragona on hi ha més rellotges de sol és el Baix Penedès, amb més d’un centenar. Això és així, segons l’autora, perquè el Baix Penedès «ha estat tradicionalment una comarca amb molta pagesia i en la qual hi havia moltes masies». El municipi amb més rellotges de sol és el Montmell, molts dels quals són força antics i van ser fets pel mateix quadranter. Poblacions com Calafell o Cunit en tenen de més moderns. De fet, Mercadé destaca que actualment s’estan tornant a posar de moda, amb el qual n’ha trobat diversos que són força recents.