Banyistes saltant del veler encallat a Coma-ruga.

Sequera, dutxes a les platges i polígons: les notícies clau del 2022 al Baix Penedès

Des de l'arribada de refugiats ucraïnesos al febrer, fins a l'anunci d'ampliació de l'Hospital del Vendrell, presentem les onze notícies més destacades de l'any

El 2022 ha estat un any en el qual les notícies més destacades no han estat locals, sinó globals, però que han tingut la seva repercussió al territori. Així, la intensa sequera que ha patit el país s'ha deixat notar amb força al Baix Penedès, portant al límit municipis com Bonastre. El clima i l'estalvi també ha estat el marc de fons de polèmiques com la de les dutxes de les platges del Vendrell.

De la mateixa manera, la invasió d'Ucraïna per part de Rússia ha comportat que molts ciutadans ucraïnesos es quedessin a la comarca. Un conflicte que segueix ben viu i que no sembla que hagi de tenir un final pròxim. En economia, els treballadors de Saint Gobain van rebre un nou ensurt al juny, i la polèmica pels polígons ha tornat amb un projecte controvertit a la Bisbal.

Aquestes són les onze notícies que desde TarragonaDigital hem considerat les més rellevants del 2022 al Baix Penedès,

Refugiats ucraïnesos al Vendrell

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia el 24 de febrer va ressonar a la comarca. L’Alberg de Santa Maria del Mar va acollir en un primer moment alguns dels ciutadans que estaven a la zona i no podien tornar. De mica en mica, van anar arribant els refugiats que fugien de la guerra.

Abans de la Setmana Santa, centenars d'ucraïnesos es va instal·lar a la cadena Othels de Sant Salvador. Els menors d’edat van ser escolaritzats als diferents centres del Vendrell i la comarca. Els refugiats es van involucrar en diferents iniciatives de millora de l’entorn del municipi, com a agraïment per les atencions rebudes.

El Pla de Mobilitat de Calafell Poble provoca protestes

Els veïns del nucli del Poble de Calafell van sortir al carrer el mes de maig. Protestaven pel nou Pla de Mobilitat impulsat pel consistori, que reduïa la presència de vehicles a la zona. Els veïns asseguraven que els canvis s’havien fet sense tenir en compte la seva opinió.

L’alcalde, Ramon Ferré, es va mantenir ferm i va apuntar que els veïns necessitaven temps per adaptar-se a aquests canvis. Un Ferré que, a principis d’estiu, va rebre la bona notícia que havia estat declarat innocent del cas de Cal Perotet.

Protesta contra el pla de mobilitat de Calafell Poble.
Els manifestants demanaven que es paralitzés l'aplicació del pla de mobilitat de Calafell Poble. | BP Diari

Una renovada entrada al centre del Vendrell

La transformació urbanística del Vendrell va tenir un nou capítol aquest any amb la inauguració del remodelat carrer de les Quatre Fonts. A la primavera es va obrir el carrer, ja integrat a l’illa de vianants, i a la tardor es va inaugurar la restauració dels esgrafiats. Poc després, el Pont de França també passava a ser de plataforma única.

Ensurt per un nou ERO a Saint Gobain

La plantilla de Saint Gobain de l’Arboç va reviure a principis de juny el malson que ja havia patit el 2020. L’empresa va anunciar un ERO que afectava 60 treballadors de la planta Sekurit de l’Arboç. Les protestes i la vaga convocada pel comitè d’empresa van acabar provocant que l’empresa retirés l’ERO.

La sequera deixa Bonastre al límit

La intensa sequera i les constants onades de calor són dues de les notícies importants que ha deixat el 2022. Al Baix Penedès, el municipi de Bonastre és el que es va veure més afectat, amb una situació crítica pel que fa a l’abastiment d’aigua. L’Ajuntament va haver d’establir talls en diferents franges del dia, que els ciutadans van patir en plena onada de calor.

La solució va arribar a mitjans d’agost, amb una connexió provisional a un nou pou. Tot i això, l’alerta per la sequera es va mantenir durant moltes setmanes en aquest i en molts altres municipis catalans.

Presentació de les signatures recollides per tornar a tenir aigua a les dutxes del Vendrell.
En total es van recollir 4.455 firmes per demanar dutxes a les platges del Vendrell. | Cedida

Polèmica per les dutxes de les platges

Al Vendrell, el debat sobre la sequera va concentrar-se al voltant de la decisió de tancar les dutxes de les platges per segon estiu consecutiu. Des de Platges argumentaven la necessitat d’estalviar aigua per prendre aquesta mesura. Però molts veïns i usuaris de les platges no compartien aquesta lectura.

Per això es va fer una recollida de signatures que va acabar amb 4.500 firmes que es van portar a l’Ajuntament. L’oposició retreia al govern que es tanquessin les dutxes per estalviar aigua quan la xarxa d’aigua del municipi tenia pèrdues molt més grans. La decisió, però, no es va revertir durant tot l’estiu.

Una perillosa atracció a la platja de Coma-ruga

Una de les notícies de l’estiu a la comarca va ser el veler que va quedar encallat quan intentava entrar al port de Coma-ruga. Els fets van tenir lloc el 25 de juny i el veler es va quedar a prop de la platja durant un mes i mig. Un temps en el qual es va convertir en una perillosa atracció pels banyistes.

Mentre les diferents administracions, el port i els propietaris discutien sobre com s’havia de treure, el mar el va acabar engolint el 13 d’agost. Unes setmanes després, les restes que quedaven enfonsades van ser retirades per part de Salvament Marítim.

Cunit recupera el camí ramader

Aquest novembre va fructificar el projecte per recuperar el camí ramader entre Cunit i Santa Coloma de Queralt. L’objectiu és potenciar aquesta activitat ramadera, alhora que es converteix en un valor turístic. Unes 200 persones van prendre part en la primera caminada que es va fer pel pont de Tots Sants.

Ovelles passant pel centre de l'Arboç.
El camí ramader passa pel centre de l'Arboç. | ACN

Sanció exemplar a Calafell per la normativa d’animals

L’Ajuntament de Calafell va aprovar una sanció exemplar el mes de novembre per una vulneració de la normativa d’animals. Els fets havien passat el febrer, quan dos gossos potencialment perillosos en van atacar un altre i el van matar. També van ferir la propietària del gos mort.

Els dos gossos no anaven lligats ni duien morrió, tal com marca l’ordenança. La policia va confiscar els animals i el consistori va aprovar una sanció pel propietari de 21.875 euros.

Un polígon controvertit

Amb el Logis en suspens, les mirades s’han girat a finals d’any cap al projecte per fer un nou polígon industrial a la Bisbal del Penedès. Una iniciativa per la qual s’haurien de requalificar 84 hectàrees de terreny agrícola. El projecte ha aixecat les crítiques de diverses plataformes ciutadans i ecologistes.

Després de fer una consulta pública, des del consistori bisbalenc van apuntar que no compartien la proposta de l’empresa. Amb tot, no tancaven la porta a l’arribada d’empreses amb projectes «respectuosos, sostenibles, allunyats del nucli i integrats amb l’entorn».

Anuncien l’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser a principis de desembre al Vendrell per anunciar l’esperada ampliació de l’Hospital del Vendrell. Després que el projecte quedés fora de la llista pels fons Next Generation, aquest s’inclourà al pressupost del Govern. Un pressupost que, per ara, no està clar que es pugui aprovar.

Pere Aragonès, a l'Hospital del Vendrell.
Aragonès ha anunciat l'ampliació de l'Hospital del Vendrell. | ACN / Gemma Sánchez