El Poliesportiu de la Bisbal del Penedès.

El serial del poliesportiu de la Bisbal del Penedès continua: disputes, contenciosos i una licitació fallida

L'Ajuntament haurà de treure a concurs de nou les obres després de la renúncia de totes les empreses | De fons, segueix el conflicte obert entre el consistori i l'entitat Club Siglo XX

Les obres de rehabilitació del poliesportiu municipal de la Bisbal del Penedès s’han convertit en un autèntic serial. Al conflicte obert entre l’Ajuntament i el Club Siglo XX, s’hi suma la disputa política i, per últim, el descarrilament del concurs per adjudicar les obres.

La Junta de Govern Local d’aquest dilluns 14 de febrer ha aprovat la renúncia de l’última empresa que havia presentat oferta. D’aquesta manera, el procediment per licitar les obres s’ha declarat desert. El passat novembre, aquest diari ja va informar que diferents empreses havien renunciat al contracte.

Encariment dels materials de construcció

Tal com ja va avançar aleshores l’alcaldessa, Agnès Ferré, el motiu que esgrimeixen és el fort encariment que hi ha hagut dels materials de construcció. El procediment es va posar en marxa a principis del 2021, amb un preu de sortida de prop d’un milió d’euros. «Hem anat parlant amb totes les empreses i ens diuen que amb aquest preu no poden assumir els treballs», referma l’alcaldessa.

Davant aquesta situació, el govern local haurà de tornar a aprovar el projecte actualitzant els preus, un procediment que trigarà uns mesos. El pavelló i diverses sales del poliesportiu fa molts anys que estan tancats perquè no complien amb la normativa vigent. S’han de construir vestuaris, sortides d’emergència i canviar alguns dels materials.

El conflicte amb el Club Siglo XX

Els entrebancs amb la licitació no són els únics que hi ha hagut els últims dos anys. De fons continua obert el conflicte entre l’Ajuntament i el Club Siglo XX, una entitat que tenia arrendada una part del poliesportiu des del 2013. L’actual govern va impulsar una auditoria el 2015, que va concloure que s’hauria d’haver fet un concurs públic.

L’Ajuntament va iniciar un procediment per declarar nul el contracte, que va acabar prosperant el setembre del 2019. Després de fer arribar l'expedient a la Comissió Jurídica Assessora, l’agost del 2020 es va declarar la nul·litat en un ple extraordinari. El Club Siglo XX va denunciar que el govern havia actuat amb «animadversió» i va presentar un contenciós a la justícia sol·licitant la suspensió de la nul·litat del contracte.

El mes de novembre del 2020, el govern local va donar un mes a l’entitat per desallotjar les instal·lacions que ocupaven al poliesportiu. Però la justícia va estimar un nou recurs presentat per l’entitat i va paralitzar el desallotjament. El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona apuntava que abans calia resoldre el contenciós de fons sobre la nul·litat del contracte.

El Poliesportiu de la Bisbal del Penedès.
El poliesportiu de la Bisbal s'ha de rehabilitar des de fa temps. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

L'octubre del 2021, mentre la licitació seguia el seu infructuós camí, el club Siglo XX va presentar un tercer recurs a la justícia. En aquest cas, per demanar que no es fessin obres en una part de la finca que l’entitat té llogada i sobre la qual, afirmen, l’Ajuntament no té cap títol jurídic. Es tracta de la zona on es vol fer l’edifici dels nous vestuaris.

Aquest cop el recurs va ser desestimat, denegant les mesures cautelars que demanava l’entitat perquè no es fessin les obres en aquest espai. Des del Club Siglo XX aclarien després a les xarxes socials que no s’oposaven a les obres i que eren «els primers interessats» a què es fessin. Això sí, «sense obstaculitzar ni menystenir el nostre dret d’arrendament, que defensarem a les instàncies que pertoquin», concloïen.

Disputa política

El conflicte també ha servit d’arma per l’enfrontament polític, especialment entre l’equip de govern i el PSC de la Bisbal. Els socialistes van acusar en el seu moment el govern de «caos administratiu» i de no respectar el que la població havia votat al concurs d’idees. El PSC també va presentar un recurs demanant mesures cautelars perquè no comencessin les obres, que va ser desestimat.

De moment el serial encara s’allargarà un temps, ja que el procediment per adjudicar les obres ha de tornar a començar de zero. Mentrestant, la justícia s’haurà de pronunciar sobre la nul·litat del contracte que va aprovar el consistori l’agost del 2020.