L'edifici dels Serveis Socials del Vendrell.

Els Serveis Socials del Vendrell van atendre més de 4.000 persones durant el 2020

La majoria dels casos van ser per poder cobrir les necessitats bàsiques, com ara l'alimentació

La pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica que ha comportat ha deixat una situació delicada a molts pobles i ciutats del país. És el cas del Vendrell, on aquest dimarts 15 de juny s'ha presentat la memòria dels Serveis Socials de l'any 2020. 

Les dades mostren que les atencions que s'han fet han tingut un fort creixement respecte a l'any anterior. Si el 2019 es van atendre 3.689 persones, l'any passat aquesta xifra va créixer fins a les 4.061 persones. És el primer cop en els últims sis anys que se superen les 4.000 persones ateses.

Una altra dada rellevant és que del total de 2.867 famílies ateses, prop de 700 ho van ser per primera vegada. Les prestacions socials urgents que es van concedir van ser 160, amb un import total de 26.645 euros.

Cobrir les necessitats bàsiques

Esther Poch, tècnica coordinadora dels Serveis Socials, ha apuntat que la situació del 2020 es va veure agreujada a partir del mes de març. «Des del moment que es va decretar el confinament domiciliari va augmentar la demanda per cobrir les necessitats bàsiques», afirma. Necessitats relacionades amb l'alimentació, els infants o el menjador social.

Com a resposta, l'Ajuntament va posar en marxa el mes d'abril les targetes moneder, que han substituït el Centre de Distribució d'Aliments de Càritas. Fins a finals d'any es van repartir 109 targetes a un total de 83 famílies de la ciutat. Cada targeta es pot usar durant un trimestre i es recarrega mensualment. 

Montse Martín i Esther Poch.
La tècnica dels Serveis Socials, Esther Poch, amb la regidora de l'àrea, Montse Martín. | BP Diari

En total, el consistori ha donat ajudes en alimentació per valor de 17.580 euros amb aquestes targetes moneder. El conveni amb els Nens del Vendrell a través del programa Fem Pinya també ha permès arribar a 50 famílies més amb aquestes targetes moneder.

Lots i menjador social

Altres actuacions destacades del 2020 van ser els 419 lots de suport social repartits per la Creu Roja i el menjador social de la Fundació Santa Teresa. Aquest va arribar a un màxim de 70 places durant els mesos d'abril i maig, per baixar fins a les 35 a finals d'any.