Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Confirmen la ubicació de la desapareguda tercera torre de defensa del Vendrell

L'historiador Pere Ferrando ha trobat una referència de l'antiga torre a la premsa

La torre del Botafoc del Vendrell. | Mapio

 

L'historiador vendrellenc Pere Ferrando ha trobat una referència en un diari de finals del segle XIX sobre la ubicació de la desapareguda tercera torre de defensa del Vendrell. Així ho ha explicat a Ràdio Televisió el Vendrell el mateix Ferrando.  La referència confirma les informacions que s'havien apuntat els últims anys referents a què la torre estaria ubicada on actualment hi ha l'escola Sagrat Cor del Vendrell, a la carretera de Valls.

Ferrando ha explicat a la televisió que la referència s'ha trobat al diari 'La renaixença' de Barcelona, que fa una crònica de la inauguració de l'edifici de l'escola, que va tenir lloc l'any 1882. En aquell article, el redactor destacava que «la població del Vendrell mereix glòria i honor, ja que en cinc mesos ha sabut enderrocar una torre, símbol de la guerra, col·locant-hi al seu lloc un gran element de civilització», en referència a l'escola.

La tercera torre, només set anys de vida

L'escrit deixa constància de l'existència d'aquesta tercera torre, que s'hauria aixecat junt amb les torres del Puig i del Botafoc, que encara es conserven.  Totes elles van ser construïdes durant la Tercera Guerra Carlina (1872-1876) per protegir la població. Ferrando creu que la torre desapareguda es podia haver aixecat cap al 1874 o 1875, després de la batalla que es va registrar al poble el març del 1874, que va deixar molts morts i destrucció.

El fet que no s'haguessin trobat, fins ara, referències a aquesta tercera torre l'explica l'historiador pel fet que va estar dreta molt poc temps, tot just uns set anys, ja que el 1882 ja s'inaugurava l'escola dels germans carmelites, que havien arribat al Vendrell el 1868. El també historiador Vicenç Cabré va fer una reproducció de com eren les torres en l'època que van ser construïdes, basant-se en els plànols que va fer Àngel Archilla. La reproducció es pot veure a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Les torres del Puig i del Botafoc, per la seva banda, es mantenen en peu, però necessiten millores importants.