Pla general de l'entrada a la fàbrica Saint-Gobain a l'Arboç amb pintades reivindicatives a terra per denunciar el tancament d'una de les seves divisions

El 100% dels treballadors de Saint-Gobain secunden la vaga indefinida en el primer dia

La plantilla talla l'N-340 aquest diumenge per denunciar el tancament de la divisió Glass

Els treballadors de Saint-Gobain de l'Arboç s'han manifestat aquest diumenge per denunciar el tancament de la divisió Glass de la cristalleria. La protesta, que ha aplegat unes 400 persones, ha arrencat davant de la planta i ha recorregut un tram de l'N-340 al seu pas pel municipi de l'Arboç. La mobilització ha rebut el suport dels alcaldes i diputats de la comarca que s'han sumat a la marxa en una segona capçalera. El president del comitè d'empresa, José Alberto Garcia, ha celebrat que tota la plantilla hagi secundat la vaga indefinida, iniciada aquesta matinada. «Ens enfrontem a l'empresa amb molta més força i amb un missatge clar: que els treballadors estan disposats a lluitar», ha defensat.

La lluita dels treballadors de Saint-Gobain continua. Per segon diumenge consecutiu, s'han manifestat per a aturar el tancament de la planta de Glass, dedicada a la fabricació de vidres plans per a cotxes. Els manifestants s'han aplegat a les sis de la tarda a les portes de la fàbrica, on han rebut el suport dels alcaldes de la comarca, com ara el del Vendrell, de Banyeres del Penedès o el de l'Arboç. També han intervingut en els parlaments el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, o les diputades al Parlament d'ERC i de Podem, Lluïsa Llop i Yolanda López, respectivament.

Tot seguit, els manifestants han marxat direcció a l'N-340 al crit de 'No al tancament' de la planta, amb pancartes i cartells reivindicatius, al ritme d'una batucada. Els treballadors han tallat aquesta via i han recorregut uns tres quilòmetres al llarg de la marxa. La protesta, que ha durat unes dues hores, l'han encapçalat els representants sindicals, seguits dels alcaldes i diputats en una segona capçalera.

El president del comitè d'empresa, José Alberto Garcia, ha defensat que la divisió Glass és viable i ha denunciat la postura de la direcció de la multinacional. «Segons el departament tècnic de l'empresa a aquest forn encara li queda un any i mig de vida, això vol dir que fins a final d'any del 2021 i fins i tot del 2022 es podria allargar; ens volen tancar abans d'hora. Demanem que continuï durant la via útil i la reconstrucció del forn», ha reclamat.

Garcia també ha denunciat que el cessament de l'activitat de la divisió Glass no només suposaria l'acomiadament de 122 treballadors directes, sinó dels treballadors i empreses subcontractades. A més, ha apuntat que el tancament parcial acabaria posant en dubte la continuïtat de l'altra planta de l'empresa a l'Arboç, la divisió Sekurit, on treballen 260 persones. «Parlem de mil treballadors amb les seves respectives famílies», ha indicat Garcia.

 

«Estem disposats a seguir la lluita»

A banda de la mobilització, la totalitat de la plantilla ha secundat el primer dia de la vaga indefinida, tal com han assegurat des del comitè d'empresa. La vaga està prevista que s'allargui fins que es resolgui el conflicte laboral o almenys durant els 30 dies previstos en el període de negociació. Garcia ha explicat que s'han complert amb els serveis mínims establerts, fixats en set i dos treballadors en les divisions de Glass i Sekurit, respectivament. Habitualment, treballen onze i 33 persones en cada torn els diumenges.

«L'inici de la vaga ha anat molt bé, el 100% de la plantilla s'ha plantat. Ens enfrontem a l'empresa amb molta més força i amb un missatge clar: que els treballadors estan disposats a seguir la lluita», ha valorat Garcia.

Els representants sindicals es reuniran aquest dilluns amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i amb representants del Ministeri d'Indústria per trobar una solució al conflicte laboral. A la reunió, que es farà per via telemàtica, també hi participaran els alcaldes de l'Arboç i de Banyeres del Penedès. Pel que fa a les manifestacions, continuaran la setmana vinent i ja s'ha convocat una altra protesta el pròxim diumenge.