Pla obert d'una manifestació dels treballadors de la fàbrica de Saint-Gobain de l'Arboç

Vaga dels treballadors de Saint Gobain per frenar l'ERO: tres setmanes d'aturades

L'empresa cristallera ha rebaixat de 60 a 42 els acomiadaments previstos a la fàbrica de l'Arboç

Els treballadors de Saint Gobain Sekurit a l'Arboç faran vaga durant tres setmanes —entre el 19 de juny i el 8 de juliol— per aturar l'ERO que l'empresa cristallera acaba de presentar i que preveu l'acomiadament de 42 empleats de la seva fàbrica al Baix Penedès. La xifra d'afectats, concretada aquesta setmana en les primeres reunions per negociar l'ERO, rebaixa l'anunci inicial, que era de 60 acomiadaments.

En aquest sentit, l'expedient de regulació d'ocupació de l'empresa afecta també la planta d'Avilés, a Astúries, amb una previsió de 42 baixes més, i altres nou acomiadaments de personal d'oficines a l'Arboç i Madrid.

«És l'única via de defensa»

El president del comitè d'empresa, José Alberto García, ha assenyalat que «estem vivint un efecte dominó de tancaments al sector de l'automoció i sabíem que a l'Arboç arribaria un altre ERO després de la fi de la divisió Glass el 2020». García ha fet aquestes declaracions després de les assemblees de treballadors celebrades aquest divendres, en què s'ha acordat fer tres setmanes de vaga.

El representant dels treballadors ha assenyalat que la vaga «és l'única via de defensa» que li queda a la plantilla. «Només ens podem reivindicar i demostrar que no estem d'acord amb aquest ERO. Hem d'evitar-lo sigui com sigui», ha afirmat José Alberto García.

Hi ha temor que l'ERO sigui el preludi d'un tancament de la fàbrica

El representant sindical ha manifestat el seu temor que l'expedient de regulació a Sekurit —dedicada a fabricar vidres per a cotxes— sigui el preludi del tancament total de la fàbrica, que augura que podria arribar «d'aquí a pocs anys». García ha assenyalat que «tal com està el sector de l'automoció, és evident que moltes empreses s'estan pujant sumant als ERO i als tancaments».

L'empresa Saint Gobain ha justificat els acomiadaments anunciats per les pèrdues econòmiques dels darrers exercicis, des que va esclatar la pandèmia. En aquest sentit, la companyia ha assegurat que el 2021 va perdre quatre milions d'euros i calculen que la situació podria empitjorar aquest 2022, amb una previsió de pèrdues de 6,6 milions.