Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Processó de la Hermandad de las Penas del Vendrell.

Trenta anys de fervor: La Hermandad del Vendrell celebra tres dècades d'existència

Sense processó de Diumenge de Rams per segon any seguit, la confraria presenta llibre i documental sobre la seva història

Per segon any seguit, el coronavirus impedirà que la Hermandad de las Penas del Vendrell pugui fer la tradicional processó del Diumenge de Rams. Un cop dur per aquesta entitat vendrellenca que es va forjar el 1991 amb l’objectiu de dotar la ciutat d’una processó de Setmana Santa amb un segell «purament sevillà».

Però l’activitat de la Hermandad no es podia aturar, i menys quan aquest any 2021 compleixen els trenta anys del seu naixement. Així, aprofitant aquesta aturada forçosa, alguns dels seus integrants han posat ordre al seu extens arxiu i, de tot això, n’ha acabat sortint un llibre i un documental amb els quals celebraran les seves tres dècades d’existència.

30 anys de fervor

Fervor y humildad. 30 años de Hermandad’ és el nom que s’ha donat tant al llibre com al documental, la presentació dels quals es farà aquest dissabte 20 de març, a les 20.00 hores, a l’església del Vendrell. Serà un acte en el qual es respectaran totes les mesures de seguretat necessàries en temps de pandèmia, i on es comptarà amb l’actuació de l’Agrupació Musical Virgen del Consuelo, vinculada a l’entitat.

Els autors del llibre són dos membres de la Hermandad, Álvaro Quirós i Iker Sánchez. El primer explica a TarragonaDigital que el llibre s’ha elaborat «recopilant tota la informació que hi ha d’aquests trenta anys i parlant amb alguns dels socis més grans». D’aquesta manera, el volum suposa un resum històric de la Hermandad, on s’expliquen els seus inicis, l’evolució que ha tingut amb els anys i els fets més destacats. El llibre, que compta amb una pintura de Ramon Faci a la portada, es podrà comprar a un preu de dotze euros el mateix dissabte.

Pintura de portada del llibre dels 30 anys de la Hermandad de las Penas.
El llibre dels 30 anys de la Hermandad de las Penas té un dibuix de Ramon Faci a la portada. | Ramon Faci

Durant l’acte també es podrà visionar per primer cop el documental que porta el mateix nom i que ha editat RTV el Vendrell. El film, d’uns vint minuts de durada, se centra més en el vessant «de la devoció de la gent, amb entrevistes tant a membres antics com als més joves», apunta Quirós. Amb aquest acte, l’entitat vol mantenir una mínima activitat durant la Setmana Santa d’enguany, després que el passat 2020 va quedar en blanc pel confinament domiciliari. Un concert de l’Agrupació Musical el Diumenge de Rams és un altre dels actes programats.

Tres dècades i molt de futur

L’aturada de l’activitat aquest últim any no fa pensar que hagi de tenir una gran afectació de cara al futur de l’entitat. Actualment, la Hermandad vendrellenca compta amb prop de 400 integrants i és una de les més nombroses del municipi. «La banda no només ha ajudat a mantenir l’activitat aquest any, sinó que també ha aportat molta gent jove», remarca Álvaro Quirós, que és membre de la junta.

La Hermandad del Vendrell es va crear l’any 1991 i va fer la primera processó el 1992. El primer any només hi va haver un pas, el de Nuestra Señora del Consuelo, mentre que la figura de Nuestro Padre Jesús de las Penas va sortir a espatlles dels ‘costaleros’. La bona rebuda d’aquella primera processó va fer que ja es convertís en un acte tradicional de la Setmana Santa vendrellenca i en una de les processons més singulars del territori.

El segell d’Utrera

Ildefonso Muñoz, Hermano Mayor de la confraria, definia aquesta singularitat pel fet que la processó té un segell «purament sevillà», un toc distintiu que no és fàcil de veure a altres llocs de Catalunya, i que s’identifica amb «la manera de portar els passos, la manera de caminar o la música que toquen les bandes, tot a l’estil sevillà». Això ve determinat per la quantitat d’andalusos d’Utrera que van emigrar al Vendrell.

Aquesta singularitat és la que provoca que la processó vendrellenca compti cada any amb ‘costaleros’ vinguts de poblacions com l’Hospitalet de Llobregat, Gavà, Castelldefels, Valls o Tarragona. A sota de cadascun dels dos passos n’hi ha fins a trenta, que aguanten estoicament les sis hores que pot durar el trajecte. Abans de la pandèmia, la principal preocupació de la Hermandad era que el Diumenge de Rams no plogués, per no haver de suspendre la processó. Durant 28 anys, això només va passar tres vegades. Els dos últims anys, la Covid ho ha impedit, però l’entitat ja espera poder treure’s l’espina el 2022.